дом НОВИНИ IT пчелини скоро могат да заместят обикновените кошери

IT пчелини скоро могат да заместят обикновените кошери

3889
Снимка: pixabay.com

Проект внедрява умните технологии в ежедневието на пчелните семейства

Украинско-полският проект AmoHive стартира ИТ пчелин — 10 експериментални кошера от полипропилен, оборудвани със слънчеви панели и сензори. За това съобщават от проекта на USAID „Икономическа подкрепа на Украйна“ във Facebook. Модерният пчелин се намира в Киевска област в Украйна.

През май тези кошери бяха обитавани от пчелни семейства от три породи – украинска степна пчела, карпатска и карника. Сега на пчелина наблюдават как се държат пчелите. Информацията от сензорите се предава на сървъра, а оттам на телефона. Чрез приложението на телефона можете да проверявате в реално време температурата в кошера, влажността, теглото, количеството събран мед, а има и функция GPS навигатор.

Екип от специалисти от Украйна и Полша работиха по създаването на такъв кошер. В Украйна пчелинът вече е и патентован.

Преподаватели и студенти от Източноукраинския национален университет на името на Владимир Дал вече са заявили готовност за сътрудничество. Казват, че са готови да се включат в изследването и са предложили идеи какви други индикатори могат да се добавят към сензорите в кошера.

„Това е интересна новаторска идея, която ще ни позволи да разработим няколко курса в бъдеще – за ученици, студенти от професионални и висши учебни заведения“, – смята Снижана Леу-Севериненко, старши мениджър за развитие на трудовия потенциал на проекта на USAID.

Източник: agrozona.bg