дом НОВИНИ Copa-Cogeca: Всеки втори мед на европейския пазар е фалшив

Copa-Cogeca: Всеки втори мед на европейския пазар е фалшив

126
Снимка: pixabay.com

ЕС може да загуби една трета от своите кошери през следващите години

Работната група по меда на Copa и Cogeca проведе онлайн пресконференция, за да адресира шокиращите разкрития от проучвания, проведени от службите на Европейската комисия за фалшифицирането на всеки втори мед, тестван на европейския пазар.

Решенията за справяне с тази масивна измама са известни и трябва да бъдат приложени в предстоящото преразглеждане на Директивата на ЕС за меда. Именно в този контекст Copa и Cogeca отправиха призив за мобилизация към всички пчелари в ЕС в социалните медии под хаштага #HoneYstlabellingNow.

Европейските професионални пчелари са изправени пред тежка ситуация

За пореден път изменението на климата се отрази на производството през 2022 г., на фона на растящите цени на пчеларското оборудване.

Няколко важни европейски пазара като Унгария, Испания и Италия престанаха да функционират. Увеличението на продажните цени на пчеларите не се пренася върху пазара, който предпочита по-евтин вносен мед, днес основно от Китай, но в бъдеще вероятно и от Виетнам и Индия. По този начин ЕС може да загуби една трета от своите кошери през следващите години, което означава допълнителен внос.

На този фон публикуването на иследване от службите на Европейската комисия, доказващо мащабни измами с този вносен мед, е капката, която прелива чашата. От 320 проби, получени от компетентните органи на участващите страни, 147 (46%) са със съмнения, че не отговарят на разпоредбите на Европейската директива за меда.

Процентът на фалшифициран мед вероятно е още по-висок

Използваните в момента официални методи не са подходящи за откриване на всички съществуващи измами. Необходим е пълен панел от често актуализирани и валидирани техники, за да се откроят максимум измами. Като се има предвид също, че добавянето на захарен сироп не покрива други видове фалшификации, като незрял мед, фалшиви обозначения или добавяне на оцветители, измамите могат да бъдат още по-масови.

„Ситуацията е изключително тревожна и се нуждаем от бърз отговор от страна на вземащите решения в ЕС. В светлината на текущото преразглеждане на директивата за меда, европейските пчелари и техните кооперативи призовават за прозрачно етикетиране на страната на произход, за да се подобри проследимостта и модерна хармонизирана европейска рамка за лабораторно изследване на меда ”, каза Станислав Джас, председател на работната група Copa и Cogeca Honey.

„Призоваваме всички европейски пчелари, които подкрепят тези принципи, да използват хаштага  #HoneYstlabellingnow, за да разкажат своите проблеми чрез социалните мрежи, да дадат примери за фалшификати и да призоват заедно с нас за прозрачно етикетиране на страната на произход върху целия вносен мед“, допълва той.

Източник: agrozona.bg