дом блог

Започва прием по схемата за борба с доматен миниращ молец

Снимка: pixabay.com

Документи по мярката ще се приемат до 14 октомври

От 15 май до 14 октомври 2024 г. Държавен фонд Земеделие (ДФЗ) ще приема документи по схемата “Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по „Национална програма от мерки за контрол на Доматен миниращ молец – Tuta absoluta Meyrick (Lepidoptera)”. Срокът за отчитане и представяне на документи е  до 31 октомври, а за изплащане на средствата – 16 декември 2024 г.

ДФЗ отпуска 500 хил. лв. по схемата за контрол на Доматения миниращ молец тази година. Ресурсът е утвърден с решение на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие”.

Подпомагането има за цел да компенсира разходите на оранжерийните зеленчукопроизводители, направени за продукти за растителна защита срещу миниращия молец. Размерът на помощта е до 100% от разходите за закупуването и прилагането на продукти за растителна защита, разрешени в Република България за контрол на Доматен миниращ молец – Tuta absoluta в оранжерии за домати, но не повече от 3 500 лв. на хектар с включено ДДС, годишно.

Указанията по помощта са публикувани на сайта на ДФЗ.

Източник: agrozona.bg

Кошери на покрива на небостъргачите

Снимка: agrozona.bg

Определението за Ню Йорк като неспирно жужащ кошер има своето оправдание не само заради това, че градът никога не спи и в него постоянно пъплят хора, коли, велосипедисти. Изненадващо обаче би било да се види рояк пчели на Бродуей. Именно кошерите на покривите на небостъргачите е една от скритите забележителности на Ню Йорк. Докато в други части на света браншът и неправителствени организации алармират, че пчелите изчезват, в Голямата ябълка тенденцията е точно обратната. През последните 5 години броят на пчелните семейства там се е увеличил десеткратно. В същото време по данни на бранша в страната през последната година броят на пчелите в САЩ е намалял с 42,1%.

В квартал Манхатън се намира най-високото място в света, където може да се види пчелно семейство. На покрива на хотел Residence Inn до Централния парк кошерите са подредени на 220 метра височина. Там в съвсем суров вид се отглеждат около 180 000 пчели. Инициативата е на New York City Beekeepers Association, благодарение на която през 2010 г. отглеждането на пчели в града стана легално. От тогава броят на регистрираните пчелари в града се увеличава и през тази година се очаква да надмине 300.

Градът- убежище за пчели

„Популациите на пчели намаляват в много части на света, защото се намират в околна среда, замърсена с пестициди и други химикали. Липсата на такива в Ню Йорк помага здравето на пчелите да се запази в добро състояние.“, казва Андрю Коте, основател на асоциацията. След като събере меда от кошерите на небостъргачите той го продава в „органик“ магазините в града и в интернет, с етикета на квартала, в който е събиран. Най-продаваната разфасовка е от 383 гр на цена от $19,9.

Когато се съберат на едно място ята пчели, няма как да не се появят и трудни ситуации,  здравето на хората може да бъде застрашено. В такива случаи от нюйоркската полиция изпращат на място Даниъл Хигинс, който преди да стане инспектор в отдела по антитероризъм е имал известен опит като пчелар. Самият Хигинс заснема на клипове по време на работа и ги пуска в социалните мрежи.

Добра печалба

В Торонто, Канада, пчелините на покривите на небостъргачите също са разрастваща се мода. Малката компания Alvéole е специализирана в изграждането на пчелини. „Клиентите ни са предимно компании, но имаме и граждани“, казва Александър Маклийн. Първоначалните разходи за изграждане на пчелин варират от $5000 до $75000 на година за корпорациите и около $800 за малки проекти на граждани. Един кошер произвежда средно по 22 кг мед на година, който може да бъде продаден в града с печалба от $300. Според изискванията на общината пчелинът може да бъде разположен хоризонтално или вертикално с дължина не повече от 30 метра. „Изненадващо или не, пчелите се чувстват добре в града“, казва експертът по пчели.

Източник: agrozona.bg

Грижи за пчелите през май: Всичко, което трябва да знаете

Снимка: pixabay.com

Месец май е доста интензивен за пчеларя. Пчелите се развиват изключително бурно, като майката е достигнала своя връх на яйцеснасяне. Силните семейства имат 8 – 10 пити с пило и са изпълнили с пчели целия плодник на дадан-блатовия кошер и около 2 корпуса на многокорпусния кошер. Има прекрасни условия за отделяне на восък и пчеларя трябва да се възползва от това максимално. Има все повече търтеи, а в пчелните семейства започват роевите процеси.

През май започват да цъфтят много дървета, храсти и различни тревни видове: ябълки и круши (по високите полета), черница, бук, миризлива върба, аморфа, клен, летен дъб, дребнолистна липа, смърч, бял и черен бор, кучи дрян, питомен кестен, конски кестен, рожков, татарски нокът, питомна малина, къпина, шипка, фацелия, бял маргарит, детелина, здравец, глог, мащерка, подъбиче, синап, бяла и жълта комунига, градински чай, храстовиден жасмин, мъждрян, мак, кориандър, градински ягоди, жълт фий, пореч, часовниче и др. През май настъпва първата главна паша от еспарзета и бяла акация.

Пчеларят е доста зает през месец Май. Той трябва да следи пчелните семейства и да се погрижи за следните неща:

Подхранване

Пчеларят трябва да следи във всяко пчелно семейство да има неприкосновен запас от поне 6 кг мед. За да може пчелите да не гладуват и да хранят ларвите обилно, а не да „пестят“ в храненето и по този начин да се раждат слаби пчели. Ако в природата има добро нектароотделяне, подхранване не е необходимо, пише сайтът kakda.org.

Но ако няма такова или времето е лошо и пчелите не летят продължително време, то със сигурност трябва да се намесим и да започнем да подхранваме с рядък сироп. Когато има приток на нектар, пък макар и изкуствен, пчелите не спират своето развитие, градят по-добре восъчните основи и мислят по-малко за роене.

Навременно разширяване на пчелните семейства

През месец Май пчеларят трябва да следи за навременното разширяване на пчелните семейства, защото всяко забавяне може да доведе до роево настроение и до минималното оползотворяване на восъкоотделянето.

Разширяването на пчелното семейство е хубаво да бъде с рамки с восъчни основи, за да може да подменяме старите пити впоследствие с новоизградени. Но и не трябва да разширяваме прекалено бързо, особено в студено време, за да не забавим развитието на семействата и да простудим пилото.

Строителната рамка и восъкоотделянето – как да се грижим за пчелите

През месец Май има отлични предпоставки за добро восъкоотделяне, затова трябва да се възползваме. Защото в новите пити ще отгледаме по-големи и по-здрави пчели. Добре е във всяко семейство да имаме по една строителна рамка, от която да изрязваме запечатаното търтеево пило през определено време.

С нейна помощ, намаляваме броя на търтеите и увеличаваме медодобива, намаляваме опаразитеността на вароа кърлежа, добиваме повече восък и пчелите изграждат рамките с основи предимно с работнически килийки. Трябва да сме се запасили с достатъчен брой рамки с основи и да ги даваме на пчелите за изграждане през целия месец, за да може да подменим по-голям брой остарели пчелни пити.

Антироеви мерки

През месец Май пчелните семейства са много склонни да изпаднат в роево състояние. Причините за подготовката за роене са много – липса на пашанатрупване на млади пчели в семейството, които бездействат, стара майканедостатъчен обем на кошерадисбаланс между поколениятазадух и т.н.

Целта на пчеларя е да не допусне роене, защото в противен случай няма да получи мед от това семейство. Има много възможни решения, с които пчеларят да помогне на пчелното семейство и то да не се рои. Възможни опции са – правене на отводкаотнемане на запечатано пилоотделяне на майката с една-две пити със запечатано пило, демариране, използване на рошфусов кошер, своевременно разширяване на пчелното семейство, разместване на местата на слаб и силен кошер и т.н. Можем за всеки случай да подготвим 1-2 капана за рояци и да сложим в тях примамка. Тук може да видим как да направим примамка за рояци ВанковРой.

Слагане на магазини преди главната паша

През месец Май цъфтят еспарзета и бяла акация, а те представляват главна паша в районите, където ги има в повече. Преди настъпването на главната паша, ние трябва да направим преглед на семействата и да преценим степента на развитието им. Ако пчелното семейство е изпълнило плодникът изцяло с пчели и има 8 – 10 пити с пило, то това семейство ще е готово за главната паша. Поставяме магазините 3-4 дни преди началото на пашата.

Ако имаме средни по сила семейства и искаме и от тях да добием мед, можем да ги подсилим със зряло пило или с летящи пчели от по-слабите здрави семейства. Акациевата паша е кратка, но изключително обилна. Затова трябва да следим нектаропотока и при нужда да добавим втори магазин или респективно трети. Запечатания мед трябва да изцентрофугираме.

Създаване на отводки и майки – как да се грижим за пчелите

Месец Май е особено подходящ за направата на нови пчелни майки и отводки. Условията в природата, като топло време, добър прашецо и нектаропоток, наличие на достатъчно търтеи и други фактори са добра предпоставка за производството на качествени майки и направата на нови отводки.

Но за тази цел се съобразяваме с настъпването на главната паша и силата на семействата, за да можем да планираме това мероприятие в най-добрия момент. Задължително е да си произведем нови майки и да заменим старите. Защото семейства с млада майка дават повече мед, зимуват по-добре, боледуват по-малко и т.н.

Отравяне на пчелните семейства

В последните години има огромен брой натровени пчелни семейства от недобросъвестни арендатори. Затова е добре всеки пчелар да бъде в контакт с всички земеделски стопани, които отглеждат различни земеделски култури. И да се координират по такъв начин, че да няма натровени пчелни семейства.

Профилактични мерки против болести

През месец Май продължаваме профилактичните мерки против болести и неприятели в пчелното семейство. При лошо време и продължително задържане на пчелите в кошера е възможна появата на майската болест. Тя се дължи на липсата на пресен нектар и вода, поради което прашецът не може да бъде преработен и използван. В такъв случай подхранваме с рядък (1:3) захарен сироп. Продължаваме борбата с вароатозата, с която трябва целогодишна борба. Следим за появата на различни видове гнилец, а най-доброто лекарство е силното семейство.

Източник: agrozona.bg

КАК ДА РАЗШИРИМ ПЧЕЛНИТЕ СЕМЕЙСТВА ПРЕЗ ПРОЛЕТТА

Снимка: pixabay.com

Със затопляне на времето и слънчевото греене в природата се появява първата растителност предимно прашецодайна. При създадените условия пчелите преминават в активно работно състояние. Нуждата от храна, въглехидратна и белтъчна, за поддържане на подходящата температура и отглеждането на пилото нараства. Поради това минималният запас от мед в тях е поне 7-8 кг. и поне 2 пити с прашец. При всяка възможност пчелите донасят в гнездата си пресен прашец за отглеждане на поколението си. Когато балансът между излюпващите се млади пчели и умиращите от изтощение и старост презимували е в полза на първите, пчелните семейства започват да увеличават състава си. Този процес отначало по-бавно, в последствие доста по-интензивно, продължава до главната паша. Възниква необходимост от разширение на гнездата с оглед повишеното количество пчели, а и за оползотворяване на восъкоотделянето.
За успешното му протичане, създаване на силни пчелни семейства до главната паша и предпазване от изпадане в роево състояние, следва да се спазват няколко важни изисквания:

1. Осигуряват се постоянно свободни площи върху питите за яйцеснасяне на майката. Нарастващото пило и големият принос на прашец за кратко време (5-6 дни) могат да запълнят свободните килийки изненадващо бързо и да блокират работата на майката. Тя ще губи ценно време в търсене на места за яйцеснасяне. Още по-неблагоприятно е, когато няма такива. От друга страна, несъразмерното увеличаване на обема на гнездото с внасяне на новоизградени светлокафяви пити може да влоши топлинния режим. Пчеларят преценява, с оглед състоянието на гнездото, дали да извади зад преградната дъска част от питите с прашец, да разпечата част от меда в питите му или да постави изградени.
Когато има достатъчно свободни площи за снасяне, независимо от повечето пчели, не трябва да се бърза с разширяването. Първите пити за разширяване да са само с работнически килийки, светлокафяви на цвят. Слагат се непосредствено до последната пита с пило. Показатели за разширението на гнездото са „побеляването“ на питите в него и особено, когато пилото достигне до предпоследната пита. Пило на последната пита и особено далаци между нея и преградната дъска са признаци за закъснение с разширението. Критерий за разширение на гнездата е и цъфтящата медоносна растителност. Това напролет е цъфтежът на овошките, който някои пчелари смятат за първата паша. Първа цъфти джанката, която е разпространена в цялата страна. Пчеларите, ползващи строителна рамка, започват разширение с нея. С поставянето на восъчни основи не бива да се бърза, тъй като при застудяване пчелите ги прояждат по теловете. Впоследствие в тези участъци се изграждат търтееви килийки и се градят некачествени пити. По-късно, когато цъфне ябълката, се поставят восъчни основи за градеж с теловете към откритото пило. Там са предимно младите пчели включително тези на възраст над 10 дни, чийто восъкоотделителни жлези функционират най-интензивно.
С изпълването на плодника в Дадан Блат кошерите, когато пашата се очаква след 2 седмици, се разширява с магазини. Предотвратява се изпадане в роево състояние с поставяне на втори корпус или два магазина с плодникови пити или в комбинация с магазини. По-лесно е разширяването при многокорпусни кошери, където според необходимостта се поставя поредният корпус. Корпусите се зареждат предварително с пити и основи. Ако корпусът е трети подред в зависимост от състоянието на пчелното семейство, се поставя най-отгоре или по средата.

2. Максимално оползотворяване на восъкоотделителните възможности на пчелите, подмяна на старите негодни пити и получаване на повече восъчна суровина. Пчелният восък се използва в индустрията, парфюмерията и медицината. За съжаление у нас не се цени, продава се евтино, а износът не е организиран добре.
При повишената преработка и консумация на мед и прашец от пчелите, восъкоотделителните им жлези увеличават отделянето на восък. Когато няма условия за градеж, те го отлагат по стените на кошера и особено върху изградените рамки или го изхвърлят навън като ненужен.
Със затоплянето на времето при по-силните пчелни семейства разширяването на гнездото може да се извърши и чрез поставяне на основите в средата между питите с пило. Препоръчително е да бъде незапечатано. Възможностите за изграждане през един сезон са 4-5 Дадан Блат-ови и 6-8 многокорпусни пити. Повече и качествен восък се получава при ползване на строителната рамка. Води се и най-безобидната и ефективна борба срещу паразита Вароа Якобсони.
Обновлението на гнездото с новоизградени пити е възможно единствено в този период. Сега количеството пило е нараснало, а восъкоотделянето е постоянно. В старите, почернели пити килийките са с намален обем. В тях не могат да се отгледат по-едри и с големи възможности при приноса пчели. В остатъците им по стените на килийките от отглежданите личинки е възможно наличие на повече болестотворни микроорганизми, отколкото в новите пити.

3. Запазване на пчелите в активно работно състояние до главната паша.
През периода на подготовката на пчелите за главната паша има достатъчно цъфтяща растителност. Те не пропускат възможността да донесат в гнездото си нектар и прашец. Всяко пчелно бездействие, предизвикано от липса на паша на този етап или влошаване на времето и невъзможност за летеж, се запълва с подбудително подхранване от пчеларя.
Разбира се, подхранването не трябва да е с големи количества и гъст сироп, когато наличната храна е достатъчно. Младите, бездействащи пчели, които нямат възможност да изпълнят майчиния си инстинкт в отглеждане на пило, предизвикват изпадане на пчелните семейства в роево състояние.
Обикновено изпадането на пчелите в роево състояние и роенето съвпада с главната паша и те я пропускат. Такова семейство не е продуктивно, а излетелият рой не се знае дали ще бъде уловен. Поради това естественото роене на пчелите не е благоприятно за пчеларите.

По-добре е борбата срещу него да се води преди изпадане на пчелите в това състояние. После тя е трудна и често безрезултатна.
Запазването на работното състояние на пчелите през пролетта до главната паша е основна грижа на пчеларя.

Всички пчеларски работи до главната паша: разширяването на гнездата и увеличаването на пчелите определят силата на пчелните семейства. За главната паша са необходими кошери с повече пчели, за да приберат богатите дарове от природата. Такава е и биологичната нагласа на пчелите. Ние само им помагаме.

Иван ОГНЯНОВ

Източник: Пчеларски вестник

ПРЕМИНЕТЕ НА СИСТЕМА ФАРАР ЗА ГОЛЕМИ ДОБИВИ

Снимка: pixabay.com

“За нашият район няма по-добра система кошер от системата Дадан-Блат”, твърдят много от колегите пчелари, свикнали с тази система. В действителност не е така. Излязоха и по-продуктивни системи – Лангстрот-Рут /ЛР/, Фарар, системата Гърдев, системата „Мете” на естонеца Раава, планинският кошер на Роже-Делон.

Всички те имат предимства и някои недостатъци. За отбелязване е, че системите многокорпусни кошери ЛР и Фарар са станали вече класика в световното пчеларство и по-младите трябва да направят крачка напред.

Накратко за устройството на системата Фарар:

Работи се с рамки с размери 435Х160 мм – с такива размери са и рамките за магазините на системата Дадан-Блат. Размерите на корпусите са фактически както магазините при системата Дадан-Блат за 10 рамки. Отделно дъно. На всеки корпус отпред се пробива дупка с диаметър 25 мм. Добре ще бъде, ако на всеки отвор се сложи по един от появилите се на пазара пластмасови кръгове с възможност за пълно отваряне и затваряне, възможност за намаляване отвора с малки дупки и възможност за отвор като при ханеманова решетка. Нещо важно – горната летва на рамките може да бъде дебела не 20 мм, а 10 мм. Това увеличава малко полезната площ на рамките и улеснява преминаването на пчелите от долният корпус в горния в студеното зимно време, което може да има решаващо значение за оцеляването на семейството през зимата.

Те имат всички предимства на многокорпусните кошери Лангстрот-Рут, а именно:

– Позволяват да се развие много силно семейство. Това се осъществява чрез въртене на корпусите и смяна на местата им, което при ДБ системата е ограничено.

  • Намалява се възможността за изпадане в роева треска.
  • Дават възможност за по-бърза и по-лесна обработка и други.

Освен това:

– Поради по-ниските рамки – 435Х160 мм – фактически това са рамките за магазините на широко разпространените у нас кошери Дадан-Блат /ДБ/, корпусите са по-леки. Това е особено важно, ако пчеларите са дами или по-възрастни хора.

– Разширението особено пролетно време става по-плавно, поради по-малкият обем на корпуса.

– Могат да се използват готови изградени рамки за магазини от системата ДБ, а магазините от 10 рамкови кошери ДБ, да се използват като корпуси.

Има някои особености при работа със система Фарар. Да започнем от периода – юли-август и подготовката за зазимяване на пчелните семейства:

– Обикновено в най-долният корпус през лятото пчелите складират в няколко пити от двата края на корпуса само прашец и в 2-3 пити по средата пило и малко мед. За препоръчване е 2-3 пити с прашец в края на юли – началото на август да се преместят в най-горният корпус, за да ги допълнят пчелите с мед и да го запечатат. При зазимяването тези пити се слагат на 3-4 и 7-8 позиция в горния корпус.

Самото зазимяване се прави в топъл ден, края на септември, или началото – средата на октомври. Върху дъното се поставя корпус с празни пити, като първата и последната може да не се слагат, защото пчелите не ги покриват и плесенясват през зимата от отделяната влага. В средата се слагат питите с пило. Ако над пилото има малко мед, той се разпечатва. Отгоре се поставя втори корпус с 8-10 добре напълнени с мед и запечатани пити. Ако сме подготвили, както беше казано по-горе 2-3 пити с мед и прашец, те се поставят на съответните места. Средните 2 пити – 5 и 6-та се разпечатват отдолу на височина 2-2,5 см на дължина 12-15 см. Това се прави, за да се захване кълбото за горният корпус. В много случаи, ако долу сложим пити с малко мед, кълбото се образува в долния корпус и в големите студове пчелите не могат да преодолеят разстоянието 25 мм на горната летва от долния корпус + 10 мм разстояние между корпусите + 10 мм долна летва от горният корпус и има случаи, когато много силни семейства умират от глад при пълен с мед горен корпус. Ако има рамки с малко пило – височина 1-2 см и останалото е запечатан мед минимум 8 см, то те се слагат в средата на горния корпус, като не се разпечатват други рамки, както беше казано по-горе.

Да се внимава за майката, заедно с пилото. Тя трябва да се сложи в долния корпус, ако я видим. По принцип не е необходимо да се търси майката, за да не се губи време. Достатъчно е да се види има ли снесени пресни яйца и спокойно ли е семейството при отварянето и след затварянето. В редки случаи майката може да бъде случайно убита. В такъв случай след затварянето много пчели излизат на прилетната дъска и се лутат, като че ли търсят нещо.

Ако има повече топли дни в края на декември или януари, при първото застудяване, след това затопляне се повдига за малко възглавницата и ако кълбото е стигнало до горният край на рамките, се слага предварително подготвена питка от медено-захарно тесто. Един корпус зареден с 9-10 пълни и запечатани пити е напълно достатъчен за презимуване на едно семейство. Върху така приготвените два корпуса се изтръскват питите от останалите 1-2 корпуса и медът от тях се центрофугира.

Ако семейството се зазими на 3 корпуса, семейството се развива по-бавно, защото по-трудно се затопля по-големият обем и то изостава в развитието си. Доказано от лични наблюдения.

През март със затоплянето идва и времето на първият пролетен преглед. Установено е, че в повечето случаи майката снася в предната част на няколко пити /към прелката/, а в задната част на питите пчелите зареждат с мед и прашец. Питите си остават не напълно осеменени, колкото и да се мъчим да предотвратим това.

Решението за многокорпусните кошери Лангстрот и Фарар е много лесно. При първият пролетен преглед горният корпус, където майката започва да снася, се завърта на 180 градуса. Резултатите са поразяващи. Ако отворим кошерите след 15–20 дни, ще видим, че пчелите са изчистили незаетите части на питите, които сега вече са от страната на прелката и те са заредени от майката с яйца и прясно пило. То е захранено с меда и прашеца от тази част на питата. Второ завъртане на корпуса не е необходимо. Не се налага да се разпечатва меда, да се разместват пити. Може само да се добави по една празна пита от двете страни на пилото. Трябва да се провери, и ако има яйца в долния корпус, той също да се завърти.

След като има вече достатъчно пчели и пилото в горния корпус е запечатано, се сменят местата на корпусите. Горният отива отдолу, а долният /празен/ се слага отгоре. Ако има време до започване на цъфтенето на акацията, след запълване с пило на вторият корпус и има достатъчно пчели, слагаме трети корпус с не изградени и изградени пити между двата корпуса. Подхранваме с 1-2 литра захарен сироп 1:1. Разделянето на пилото силно стимулира работата на семейството и пчелите много бързо заселват корпуса с празни пити, като неизградените се изграждат в много кратък срок и то с работнически килийки. Това е едно от предимствата на системите с многокорпусни кошери, че позволява развиването на семейства с много пчели, които пък от своя страна събират повече мед.

За препоръчване е, работещите с многокорпусни кошери Лангстрот, да имат и корпуси със 160 мм рамки и при по-слаби семейства първото разширение да се прави с корпуси с рамки 160 мм.

Какво да правим, ако имаме кошери Дадан-Блат? Не бива да завъртаме кошера! – Много просто – обръщаме на 180 градуса само питите с пило, но само в случаите, когато пилото е в предната част на питите. Резултатите са също така впечатляващи. Ако до цъфтенето на акацията има повече време, семейството е силно, и има много пчели, може на десетрамковите кошери Дадан-Блат да се сложи магазин с изградени пити, като за няколко дни се вдигнат в магазините две плодникови пити с открито пило. Тогава майката започва да снася и в магазина и така се усилва семейството за медосбора. Щом се качи майката и започне да снася в магазина, плодниковите пити се свалят долу, отрязват се далаците, ако има такива, а на празните места се слагат рамки 160 мм.

Препоръчва се при по-продължително затопляне на времето, да се налива през няколко дни по половин до един литър топъл захарен сироп 1:1. Пчелите започват да зареждат венеца от пресен мед над пилото и от него хранят усилено личинките. Трябва обаче да се внимава с подхранването, за да не започнат пчелите да пълнят целите пити и да няма къде да снася майката. Разпечатваме постепенно питите, на които има неусвоен запечатан мед. Американските пчелари препоръчват до започване на медосбора да се даде 3 до 5 кг захар на кошер, разбира се във вид на захарен сироп 1:1, като се преценява според силата на семейството пчелите да зареждат само венец над пилото, а не да пълнят целите пити с некачествен мед от захарен сироп. Това ни спестява един, даже и два прегледа да разместваме пити и да проверяваме как се развива семейството. Достатъчно е само повдигане на възглавницата и поглед отгоре.

Известната от близкото минало практика да не се слага корпус за стоков мед, докато не започнат да побеляват питите отгоре е неправилна. Корпусите /магазините/ за стоков мед трябва да се поставят няколко дни преди да започне да цъфти акацията, за да могат пчелите да почистят питите. След слагането на корпусите за стоков мед, не се налива захарен сироп! Често се случва докато чакаме да започнат да побеляват отгоре долните пити да завали дъжд, става студено и медосбора от акация е провален. Установено е, че пчелите не зареждат стоков мед в горния корпус /магазин/, докато не запълнят венците над пилото с мед. Затова се препоръчва това да се направи предварително чрез подхранване със захарен сироп, както беше казано по-горе.

Направи ми впечатление, че в каталога на най-старата фирма за модерни кошери Dadant – САЩ не се предлагат кошери от системата Дадан-Блат, които преобладават у нас, а само многокорпусни кошери система Лангстрот. Крайно време е, нашите пчелари да оставят на доизживяване кошерите на Шарл Дадан и минат на по-ефикасните многокорпусни кошери.

От личен опит препоръчвам при постепенно преминаване на системата Фарар, да се ползват магазините от 10 рамковите система Дадан и изградените 160 мм рамки.

Спомням си, че когато преди доста години в една лекция покойният наш учител и сладкодумец ст. н. с. Любен Радоев съобщи, че след изпробването на системата Фарар в Централната опитна станция, се е установило, че за нашият климатичен пояс по-подходящи са многокорпусните кошери Фарар, защото семейството се разширява по-плавно, отколкото при Лангстрот.

Интересна е и най-новата система многокорпусни кошери «МЕТЕ», на естонеца Андрес Раава с по-особена технология за работа, но за нея ще говорим по-нататък.

Много се улеснява работата, ако на корпусите от долната страна се заковат летви с дебелина 10-12 мм, а от горната страна летви с размери12Х12 до 15Х15. Повечето магазини за системата ДБ имат фабрично такива летви, а от горната страна ще си ги заковем ние, но 12-15 мм по-ниско, така че при поставянето на корпусите един върху друг, да не се увеличава разстоянието между горните и долните рaмки. Това много улеснява отлепването на корпусите един от друг, като се вкарва повдигача между двете летви и се повдигне малко.

На следващата снимка се виждат добре горните и долните летви, които трябва да се добавят. От едната предна страна на корпуса на долната летва се изрязва една ивица с дължина 20 см и височина 1 см. На най-долният корпус тя формира прелката, а на горните корпуси тя се закрива от долният корпус. Вижда се на снимката. 20-25 милиметровата дупка на всеки корпус трябва да може да се закрива напълно или частично в зависимост от температурата и големината на семейството от ламаринка, фиксирана от малък винт за дърво.

Проветрението на кошера трябва да се регулира така, че да не се натрупват пчели на кошера или те да са малко, но не трябва и да се отварят много, особено от средата на август, особено ако няма паша, за да се избегнат нападенията. Да се има предвид, че през нощите температурата пада под 17-18 градуса и изстудява недопустимо пилото.

инж. Сава Дончев

ДА ПРЕБОРИМ ПРОЛЕТНАТА УМОРА С АПИТЕРАПИЯ

Снимка: pixabay.com

Тази отминала вече топла зима с честите си грипни пикове, съпроводини с инфекции на дихателните пътища и усложненията като пневмонии с вирусна или бактериална причина, доведоха до “стрес” много хора поради постоянното боледуване на близък от семейството. След прилагане на компетентно лечение в острия стадий на заболяванията, настъпва период на възстановяване, който е с различна продължителност.

Доброто лечение на инфекциозните заболявания изисква овладяване и на всички симптоми в периода на възстановяване. Един от често наблюдаваните признаци в този период е субективното усещане за лесна умора и отпадналост, които се дължат на интоксикацията и увеличаване на вътрешната киселинност след прекараните инфекции. Значение има и сезонният ритъм в нивото на хормоните и свързаните с това депресивни оплаквания. Най-често депресиите се появяват през пролетта, с денонощен ритъм – лошото настроение е най-вече сутрин и се подобрява вечер. Жените боледуват два пъти по-често от мъжете във връзка с определени полово-хормонални особености. При тях преходните сезони, като пролетта в случая, създават условия, при които приспособеният вече към зимната среда организъм трябва рязко да измени своите функции.

С хилядолетията хората са придобили начин за сравнително лесно приспособяване към сменящите се метеорологични колебания, но пролетта настъпва с по-голяма възбудимост на висшата нервна система, със засилване на обмяната на веществата, с бурното отделяне на хормони. Тази повишена обмяна на веществата, повишения тонус на нервната система и повишената секреция на жлезите с вътрешна секреция, протичат на фона на едно състояние на организма, при което хронично болните, наскоро боледувалите, а и понякога напълно здравите, изпитват нарушения в своето самочувствие от различен характер и в различна степен. Именно този комплекс от обективни и субективни нарушения наричаме “пролетна умора”.

Кои са признаците на “пролетната умора” и как да ги различим от някое сериозно заболяване? Ако имаме мускулна слабост (повечето пациенти усещат, че предишни леко повдигани предмети са станали “много тежки”), лесната умора в края на зимния сезон (който за някои хора, като пчелари например е сезон за почивка), раздразнителността, загубата на апетит, неспокойният сън. Може да се прибавят и трудности при концентрация на вниманието, отслабване на паметта, промени в поведението, намалена сексуална активност. Чест признак е главоболието и болките в ставите. Последните признаци са особено чести при пациенти, които водят през зимата заседнал начин на живот. При тях “пролетната умора” може да протече със спадане на кръвното налягане, често придружено с неприятното “виене на свят” и сърцебиене. Специално внимание на здравословното си състояние трябва да си обърнат пациенти, страдащи от сърдечно-съдови заболявания и това налага те да спазват по-строги профилактични мерки – да избягват преумората, да се радват на пролетното слънце и да си почиват по-често.

Всички трябва да знаем, че обикновената умора след работа е едно нормално физиологично състояние и изисква активна почивка, след което настъпва бързо възстановяване, за разлика от “пролетната умора”, което е резултат на едно дълготрайно разстройство на жизнените функции и тя винаги се появява вследствие на системно пренебрегване на общовалидни природосъобразни изисквания.

Защо възниква “пролетната умора”? На първо място тава е следствие на значително по-малкото количество витамини, които човек поема през студените зимни месеци. Витамините в храните, консумирани през зимата, са в нищожни количества. Ние нямаме натрупани запаси и затова липсата на Вит. С и Вит. А води до такова отслабване на защитните сили на организма. Друга немаловажна причина за “пролетната умора” се дължи на намалената двигателна активност на хората през зимата. Затова и нашата страна е на едно от първите места по мозъчни инсулти, диабет и хипертония.

Какви “пчелни лекарства” да Ви препоръчам? Най-добре такива пациенти да приемат пчелен билков (балкански) мед и пчелен прашец. Приемайте дневна по 2 грама на килограм телесно тегло натурален мед заедно с пчелен прашец в лечебна доза – 40 грама дневно. Или ако теглото на един човек е например 50 кг в 100 гр. мед прибавете 40 гр. прашец, размесете го добре и го разделете за два приема – сутрин и вечер, приет един час преди храна, разтворен в чаша топла вода. Може да включите и прополисов извлек, но и само тава ще е достатъчно.

Препоръчвам основно пчелен прашец поради съдържанието в него на 22 различни аминокиселини и най-вече на аминокиселината аргинин. Чрез тези аминокиселини и глюкозния потенциал на меда, приемащият ще постигне три основни действия:

1. Ще подобри енергийните резерви на организма, като складира необходимата енергия за подобряване на мускулната и мозъчната активност.
2. По-лесно ще отстрани от организма си крайните токсични продукти на обмяната, защото комбинацията пчелен мед-пчелен прашец има добре изразено детоксично действие.
3. Ще се подобри сънят, паметта, а депресията ще изчезне.
Желателно е да се провеждат годишно по два двумесечни курса: зима-пролет и лято-есен.

Автор: Д-р Евгени Петков         Източник: Пчеларски Вестник

Минусови температури през следващите дни може да предизвикат повреди при овошките

Снимка: pixabay.com

През първата половина от следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от средноденонощни температури близки до биологичния минимум, необходим за протичане на вегетационните процеси при зимуващите култури. Прогнозираните минимални температури до минус 2-3С° ще бъдат предпоставка за повреди при най-напредналите в развитието си овошки, намиращи се във фаза цъфтеж – бадем, кайсия и джанка, съобщи Драгомир Атанасов, агрометеоролог при Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

През втората половина от периода агрометеорологичните условия ще претърпят промяна.

Очаква се повишаване на температурите и активизиране на вегетационните процеси при зимните житни култури. При пшеницата ще преобладава фаза братене. На отделни места при есенните посеви, в агростанциите Хасково и Любимец е регистрирано начало на фаза вретенене. Прогнозираните валежи в полските райони от страната ще увеличават почвените влагозапаси в дълбочина.

По-подходящи условия за работа на полето ще има през първата половина от периода, когато се прогнозира относително сухо време.

Агротехническите дейности през периода са свързани с провеждане на предцъфтежни растителнозащитни пръскания при трайните насаждения, извършване на предсеитбени почвообработки на полетата предвидени за засяване с пролетни култури, обследване на есенните посеви за наличието и вредната дейност на обикновената полевка и на ларвите на обикновения житен бегач.

Източник: agrozona.bg

ПРЕЦЕНКА СЪСТОЯНИЕТО НА СЕМЕЙСТВАТА ПРЕЗ МАРТ

Вследствие затоплянето и повишената влажност, през месец март зацъфтяват ранно пролетните медоносни растения – подбел, явор, върби (ива, бяла върба), бадем, някои овощни видове (джанка, кайсия, праскова). Характерна особеност за повечето от тях е, че цъфтят преди разлистване и отделят прашец и нектар. Месец март е кризисен за пчелите период, поради което на пчелните семейства трябва да се окаже помощ. През този месец в живота на пчелните семейства настъпват редица съществени промени:

– Активира се летателната дейност на пчелите, в резултат на което те внасят прашец и нектар в пчелните гнезда;

– Пчелите кърмачки хранят по-добре пчелните майки, вследствие на което се активира яйцеснасянето и броят на снесените от майките яйца за едно денонощие се увеличава значително (респективно увеличава се и количеството на пилото в пчелните гнезда).

– Поради променливите температури пчелите консумират повече храна, за да поддържат оптималната за нормалното развитие на пилото температура – 32-34OС.

– Независимо, че в семействата се отглежда повече пило, силата им (броят на пчелите в тях) намалява. Причината е, че постепенно умират презимувалите пчели, а броят на излюпващите се млади е недостатъчен и не може да покрие ежедневната загуба. Работа на пчеларя Както беше посочено по-горе, през март в пчелните семейства се наблюдава увеличена консумация на храна. Това може да се окаже причина някои от тях да загинат от глад. Ето защо се налага при подходящо време (тихо, слънчево) питите в гнездото да се прередят, т. е. питите с мед да се преместят към средата, където е заложено пилото. Променливите температури през месеца изискват стесняване и допълнително затопляне на гнездата. По този начин се подпомагат пчелите при поддържането на оптималната за развитието им температура с по-малък разход на храна. Стесняването се извършва като от гнездото се извадят празни, стари и неправилно изградени пити, подлежащи на бракуване. Семейството се оставя на толкова пити, колкото пчелите покриват добре. Пчелното гнездо се ограничава с преградна дъска, а празното пространство зад нея се запълва със сух затоплящ материал. Затоплящи (изолационни) материали трябва да има и над покривната дъска. Освен с традиционните памучни парцали, стиропор, възглавници пълни със сено или слама, над пчелното гнездо може да се направи допълнително затопляне с вестници, амбалажна хартия, велпапе и др. При пчелни семейства, зимували с отворен горен вход, той се затваря, а долният се оставя на толкова сантиметра, колкото е броят на питите в гнездото. Едновременно с това се отстраняват предпазителите против мишки. Началото на месец март е последния срок за извършване на пролетния осведомителен преглед на пчелните семейства с цел установяване състоянието на всяко семейство след дългото зимуване и оказване на помощ там, където има проблеми. Важен момент в работата с пчелните семейства през март (за предпочитане след приключване на първия осведомителен преглед) е почистването и дезинфекцията на кошерите. За да се спазва необходимата хигиена на пчелина цялостно почистване и дезинфекция трябва да се правят веднъж в годината, най-добре след зимуването. Много често пчеларите се задоволяват само с остъргване на дъната на кошерите. За да се направи пълно почистване на кошерите трябва да има няколко празни оборотни кошера от същата система и със същия цвят като тези в пчелина. Освободените от пчелите кошери първо се почистват механично чрез изстъргване с рамкоповдигач, нож или шпатула. Всички отпадъци се събират в хартия и се изгарят.

Вторият етап е дезинфекцията, която може да се извърши по няколко начина:

– измиване с гореща сапунена вода;

– изтриване с 4%-ен разтвор на формалин; n обгаряне с бензинова или газова горелка. При първите два начина се изисква време кошерите да изсъхнат, докато обгарянето е бърз, лесен и ефикасен метод. Пламъкът на горелката достига до всички фалцове и ъгли на кошера, той се подсушава и затопля и може веднага да се използва като оборотен. Рамките се почистват и дезинфекцират като летвичките се изстъргват с рамкоповдигач или нож и се избърсват с парцал, напоен с 4%-ен разтвор на формалин. В повечето райони на нашата страна към края на март се извършва главният пролетен преглед. Поради това, че се изваждат и преглеждат основно всички пити от пчелното гнездо, минималната температура за провеждане на прегледа трябва да е 14 – 16OС. Преценяват се следните признаци:

– Сила на семейството – брой плътно заети с пчели междурамия; n Количество на запечатаното работническо пило – дава информация за броя на младите пчели, които ще се излюпят в пчелните гнезда в най-близко време (за период от 12 дни); n Качество на пчелната майка – окомерна и косвена преценка;

– Количество и качество на хранителните запаси – мед и прашец;

– Обем на пчелното гнездо; n Състояние на кошера и затоплящите материали. Количеството на пилото може да се прецени като се изброят питите заети с него. Този начин е най-неточен, защото в част от питите няма пило. Сравнително по-точно е определянето, когато запечатаното работническо пило се представи като част от питата – 1/2, 1/4, 3/4 и т.н. Накрая частите се сумират и се приравняват към цели пити. Броят на младите пчели, които ще се излюпят, се определя като се знае, че в една Дадан – Блатова плодникова пита има около 8500-9000 килийки, а в многокорпусната – 7500-8000. Количеството, разположението и видът на пилото дават информация за качеството на пчелната майка. Когато в пчелното гнездо има много работническо пило, разположено по питите плътно (без пропуснати килийки) под формата на кръг или елипса, това е показател, че пчелната майка е млада и качествена. При главния пролетен преглед задължително трябва да се открие пчелната майка и да й се направи окомерна преценка – големина на коремчето, състояние на краката и крилете, наличие на власинки и цвят на тялото, подвижност. През този период тя обикновено е по средните пити. Наличието на достатъчно количество хранителни запаси в пчелните гнезда е от особено значение за правилното развитие на семействата в началото на активния сезон. През този период във всяко пчелно семейство трябва да има 5-6 кг мед. Количеството на запечатания мед може да се определи окомерно. Медът се представя като част от питата, частите се сумират и се приравняват към цели пити. Знае се, че Дадан-Блатовата плодникова пита, запълнена с мед (запечатан), тежи средно 3,6 кг, а многокорпусната – 2,0-2,5 кг. Едновременно с определяне на количеството, се обръща внимание и на качеството на меда. В пчелните гнезда не трябва да има ферментирал мед. Кристализиралият се разпечатва и напръсква леко с вода, което улеснява консумирането му от пчелите. При главния пролетен преглед се определя количеството на цветния прашец и се преценява качеството му. През този период в пчелните гнезда трябва да има 2-3 пити с прашец. Количеството му се определя окомерно и се представя като част от питата – 1/2, 1/4, 3/4 и т.н. Накрая частите се сумират и се приравняват към цели пити. В пчелните гнезда не се допуска наличие на плесенясал прашец. Обемът на гнездото има значение за нормалното развитие на пчелните семейства през пролетта. Пчелните гнезда се оставят на толкова пити, колкото пчелите покриват плътно. По този начин се създава оптимален топлинен режим. Изолационните (затоплящите) материали трябва да бъдат сухи. Овлажнелите задължително се подменят, за да се предотврати развитието на плесен и появата на някои заболявания. Пчелните семейства трябва да са настанени в здрави и сухи кошери. При установяване на някакви повреди, влага и плесен по стените, преместването на пчелите в други кошери е наложително.

Резултатите от главния пролетен преглед се записват в дневника на пчелина, като за всяко пчелно семейство се отбелязват: сила; брой пити в пчелното гнездо; количество на запечатаното пило; количество на меда и прашеца; качество на пчелната майка; състояние на гнездото. След анализиране на резултатите се пристъпва към отстраняване на установените нередности като вниманието на пчеларя трябва да се насочи към нуждаещите се от помощ пчелни семейства. Когато пчелното семейство е слабо, то се присъединява към друго. Обединяването се извършва след спазване на определени условия – постепенно приближаване на кошерите един към друг, уеднаквяване миризмата на двете семейства, отнемане на пчелната майка от слабото семейство, временно затваряне на другата майка в клетка. На осиротелите семейства или на тези с дефектна пчелна майка се придават запасни оплодени майки. Когато в пчелина няма запасни майки, осиротялото семейство се обединява с друго нормално развиващо се семейство. Семействата с недостатъчно хранителни запаси се подхранват. Най-добрият начин е чрез използване на запасни пити (от предходния пчеларски сезон) със запечатан мед. Питите се оставят известно време в затоплено помещение и след това се подреждат в гнездото до питите с пило. Когато пчеларят не разполага със запасни пити с мед, семействата се подхранват с центрофугиран мед или концентриран захарен разтвор (съотношение захар – вода 2 : 1), подаден в горните хранилки. При недостатъчно количество прашец в пчелните гнезда, на пчелите може да се помогне по няколко начина: използване на прашецови пити, запазени от предната година; подхранване със захарен разтвор смесен с прашец (събран с прашецоуловители и съхранен при подходящи условия); прилагане на прашецови заместители – сухо обезмаслено мляко, бирена или хлебна мая, извара и др., включени към захарен разтвор или медно-захарно тесто.

През месец март в райони, в които няма ранна паша може да започне пролетното подбудително подхранване. Пчелните семейства се подхранват в продължение на един месец. Най-добрият начин, без риск от изтощаване на пчелите, е използването на пити с мед. Непосредствено преди поставянето на питите в пчелните гнезда се разпечатват участъци от меда, като големината на разпечатаните участъци зависи от силата на семейството. Когато пчеларят не разполага с пити с мед може да използва захарен разтвор с концентрация 1 : 1. Подбудителното подхранване се прави всеки ден или през ден като на всяко семейство се осигуряват съответно 200 – 250 куб.см или 300 – 400 куб.см захарен разтвор. Ежедневното подаване на малки количества въглехидратна храна имитира поддържаща паша, което активира секрецията на глътъчните жлези на пчелите работнички. По този начин те хранят по-интензивно пчелната майка, в резултат на което тя снася повече яйца. Поради по-голямото количество на пилото, което пчелите отглеждат в пчелните гнезда през пролетния период, се повишава нуждата от вода. Ето защо е необходимо на всеки пчелин да се постави поилка – за предпочитане с течаща вода.

Доц. д-р Иванка ЖЕЛЯЗКОВА, Аграрен факултет при Тракийски университет, Стара Загора

Източник: Пчеларски Вестник

РАБОТА НА ПЧЕЛИНА ПРЕЗ МЕСЕЦ МАРТ

Снимка: pixabay.com

Месец март е първият пролетен месец. Времето е променливо, със значителни денонощни колебания на температурите, увеличено слънчево греене, по-обилни валежи предимно от дъжд. Вследствие затоплянето и повишената влажност зацъфтяват ранно пролетните медоносни растения – подбел, явор, върби (ива, бяла върба), бадем, някои овощни видове (джанка, кайсия, праскова). Повечето от тях цъфтят преди разлистване и отделят прашец и нектар. През този месец в живота на пчелните семейства настъпват съществени промени: n Активира се летателната им дейност, в резултат на което те внасят прашец и нектар в пчелните гнезда;

  • Пчелите кърмачки хранят по-добре пчелните майки, вследствие на което се активира яйцеснасянето и броят на снесените от майките яйца за едно денонощие се увеличава значително (респективно увеличава се и количеството на пилото в пчелните гнезда).
  • Поради променливите температури пчелите консумират повече храна, за да поддържат оптималната за нормалното развитие на пилото температура – 32-34ОС.
  • Независимо, че в семействата се отглежда повече пило, силата им (броят на пчелите в тях) намалява. Причината е, че постепенно умират презимувалите пчели, а броят на излюпващите се млади е недостатъчен и не може да покрие ежедневната загуба.

Следователно, месец март е кризисен за пчелите период, през който на пчелните семейства трябва да се окаже помощ. Някои от тях могат да загинат от глад, поради засилената консумация на храна. Това налага при подходящо време (тихо, слънчево) питите в гнездото да се прередят. Тези с мед се преместват към средата където е заложено пилото.

Променливите температури налагат стесняване и допълнително затопляне на гнездата. Mесец март е последният срок за извършване на пролетния осведомителен преглед на пчелните семейства.

Важен момент в работата на пчелина през месец март (за предпочитане след приключване на първия осведомителен преглед) е почистването и дезинфекцията на кошерите. За да се спазва необходимата хигиена на пчелина цялостно почистване и дезинфекция трябва да се правят веднъж в годината, най-добре след зимуването. В повечето райони на нашата страна към края на март се прави главният пролетен преглед. Поради това, че се изваждат и преглеждат основно всички пити от пчелното гнездо, минималната температура за провеждане на прегледа трябва да е 14-16ОС.
След анализиране на резултатите се пристъпва към отстраняване на установените нередности като вниманието на пчеларя трябва да се насочи към нуждаещите се от помощ пчелни семейства.

Когато пчелното семейство е слабо, то се присъединява към друго. Обединяването се извършва след спазване на определени условия – постепенно приближаване на кошерите един към друг, уеднаквяване миризмата на двете семейства, отнемане на пчелната майка от слабото семейство, временно затваряне на другата майка в клетка.
На осиротелите семейства или на тези с дефектна пчелна майка се придават запасни оплодени майки. Когато в пчелина няма запасни майки, осиротялото семейство се обединява с друго, имащо нормално развита пчелна майка. Семействата с недостатъчно хранителни запаси се подхранват. Най-добрият начин е чрез използване на запасни пити (от предходния пчеларски сезон) със запечатан мед. Питите се оставят известно време в затоплено помещение и след това се подреждат в гнездото до питите с пило. Когато пчеларят не разполага със запасни пити с мед, семействата се подхранват с центрофугиран мед или гъст захарен разтвор (съотношение захар – вода 2 : 1), подаден в горните хранилки.

При недостатъчно количество прашец в пчелните гнезда, на пчелите може да се помогне по няколко начина: използване на прашецови пити, запазени от предната година; подхранване със захарен разтвор смесен с прашец (събран с прашецоуловители и съхранен при подходящи условия); прилагане на прашецови заместители – сухо обезмаслено мляко, бирена или хлебна мая, извара и др., включени към захарен разтвор или медно-захарно тесто.

През месец март в райони, в които няма ранна паша може да започни пролетното подбудително подхранване. Пчелните семейства се подхранват в продължение на един месец. Най-добрият начин, без риск от изтощаване на пчелите, е използването на пити с мед. Непосредствено преди поставянето на питите в пчелните гнезда се разпечатват участъци от меда. Големината на разпечатаните участъци зависи от силата на семейството. Когато пчеларят не разполага с пити с мед може да използва захарен разтвор с концентрация 1 : 1.

Подбудителното подхранване се прави всеки ден или през ден като на всяко семейство се осигуряват съответно 200 – 250 куб.см или 300 – 400 куб.см захарен разтвор. Ежедневното подаване на малки количества въглехидратна храна имитира поддържаща паша, което активира секрецията на глътъчните жлези на пчелите работнички. По този начин пчелите хранят по-интензивно пчелната майка, в резултат на което тя снася повече яйца.

Поради увеличеното количество на пилото, което пчелите отглеждат в пчелните гнезда през пролетния период, се повишава нуждата от вода. Ето защо е необходимо на всеки пчелин да се постави поилка, за предпочитане с течаща вода.

Гл.ас. д-р Иванка Желязкова, Аграрен факултет при Тракийски университет гр. Стара Загора

Източник: Пчеларски Вестник

Водата и сянката – ключови за добрия добив от мед

Снимка: pixabay.com

За да защитим пчелните семейства от големите жеги, е добре кошерите да бъдат устроени близо до водоизточници – реки или други, каза за “Агрозона” Михаил Михайлов, председател на Съюза на българските пчелари. Ако няма наоколо естествен източник на вода, пчеларят трябва да има грижата да осигури поилки с прясна вода на медоносните насекоми. Когато е много горещо, както е сега, понякога се налага в хранилките в кошерите да се налее вода – една трета от обема на хранилката. Водата може да е леко подсладена, каза още специалистът.

За външната поилка няма готови решения, но има много оригинални изпълнения от страна на стопаните. Добър вариант е да се направи система, подобна на системата за капково напояване, за да могат пчелите постоянно да имат достъп до вода.

Установено е, че когато пчелните кошери не са на сянка, т.е. не са екранирани от директните слънчеви лъчи,  пчелите внасят с около една трета по-малко нектар. Така производството на мед намалява, затова е важно пчеларят да осигури засенчване на пчелните кошери, коментира още Михаил Михайлов. Ако бъдат оставени на пряка слънчева светлина кошерите, температурата в тях се повишава много. За да поддържат топлинното равновесие, пчелите са принудени да изтласкват топлия въздух с крилата си. “Това е една излишна дейност, която може да се избегне при грижа на пчеларя.”, коментира Михайлов.

Източник: agrozona.bg