дом НОВИНИ BENTLEY И PORSCHE СТАНАХА ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА МЕД

BENTLEY И PORSCHE СТАНАХА ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА МЕД

450

Английският производител на луксозни автомобили Bentley се впуска в ново приключение – правенето на мед. В своята централа в град Крю вече се чува жуженето на 120 хил. пчели, пише порталът Digitaltrends.

Кошерите са поставени в края на производствената площадка, а около тях са специално засадени медоносни растения. Първата реколта мед се очаква в края на лятото. От Bentley се надяват всеки кошер да даде 15 кг мед, който трябва да напълни около 50 средни буркана.

За благоденствието на пчелите се грижат местни пчелари с дългогодишен опит. С тяхна помощ крилатите се чувстват чудесно и дават обещаващи признаци за богата първа реколта.

От компанията не казват защо са решили да диверсифицират производството си именно с пчеларство. Според някои анализатори отговорът се крие в летящото „B“, което краси капака на всеки лъскав модел с марката Bentley.

Според запознати обаче причината е в екологичната насоченост на концерна. Мениджърите постоянно търсят начини да подобряват околната среда и да постигнат неутрални въглеродни емисии. Популациите на пчелите са в упадък, така че сложихме кошери, за да повишим биоразнообразието и да използваме тревните площи, обяснява Питър Бош.

Дали е случайност или тенденция, но още един автомобилен гигант е в бизнеса с мед и то доста обещаващо. Вече няколко години Porsche поддържа природен резерват от 1320 дка близо до завода си в Лайпциг. Сред специално създадени езера и пасища естествено съжителстват различни растителни и животински видове, сред които и три млн. пчели. През 2017 г. от Porsche добиха 400 кг мед, а през миналата година получиха 1000 кг.

източник: marica.bg