дом ГРАДИНА 7 неприятности в градината – един отговор: Течен сапун!

7 неприятности в градината – един отговор: Течен сапун!

2230
Снимка: pixabay.com

Как да се преборите с вредители и болести само с едно обикновено шише течен сапун

Насекомите вече се събудиха и скоро в градините и овощните градини ще се разгърне битка с най-досадните вредители. Листните въшки, смучещи сок, са най-вредни при по-ниски температури в края на пролетта и началото на лятото. Паякообразните акари могат да заразят растенията по всяко време. Мравките крадат семената и дават среда за развитие на същите вредни листни въшки. Седем неприятности – един отговор, течен сапун!

Всъщност течният сапун за съдове е почистващ препарат, а не продукт, направен от естествени съставки. Както всички синтетични детергенти, той съдържа редица химикали, включително фосфати, белина, ензими, оцветители, аромати и средства за изплакване.

Препаратът за миене на съдове работи чрез разтваряне на мазни химикали като масла, мазнини и восъци и върши отлична работа. Освен това е мощен обезмаслител.

Теорията зад използването на течен сапун срещу насекоми вредители е, че той отмива защитния слой от тялото на насекомото и го кара да изсъхне.

Поради този начин на действие течните измиващи препарати са склонни да действат на малки насекоми с меко тяло: листни въшки, бели мухи, трипси и акари са добри кандидати за пръскане със сапунена вода.

Силните, големи насекоми, като колорадските бръмбари, няма да бъдат засегнати.

Сапунената вода не само трябва да докосва насекомото, но и да го покрива изцяло. Затова не бива да се пропускат вредители, гнездящи от долната страна на листата – боравете внимателно и обръщайте листата. За старание вземете бонус: много от тези малки насекоми ще бъдат отстранени от растението при пръскане и ще получите физически и химически контрол с едно преминаване.

Изплакнете растението с чиста вода два до три часа след използване на препарата. Препаратът няма ефект върху вредителите, след като изсъхне, но ще запуши порите на листата, ако остатъците не се изплакнат.

Нанасяйте отново препарата на всеки два до три дни, докато вредителите изчезнат и не използвайте като превантивна мярка: пръскането на сапун върху листата, когато няма насекоми, не прави нищо, действа чрез контакт.

За домашно лечение на насекоми с меко тяло вземете концентрация от 2 чаени лъжички препарат за миене на съдове на половин литър вода.

Срещу мравки направете по-силен разтвор: 2 супени лъжици на половин литров буркан, разклатете добре, напръскайте мравуняка обилно.

Имайте предвид, че силните концентрации на препарат за съдове могат да изгорят зеленината, особено когато растенията са подложени на стрес, топлина и висока влажност.

Никога не е необходимо да пръскате цялото растение – само колониите от вредители. Какво се случва, когато напръскаме разреден препарат за миене на съдове върху растенията? Разтворът премахва масла и восъци, които са не само върху вредните насекоми, но и върху растенията – маслата и восъците служат за защита на листата.

Като премахвате защитното покритие от листата, вие давате шанс на патогените да се установят и да заразят растенията. Инсектицидните сапуни се предлагат в търговската мрежа, които са предназначени специално за намаляване на вероятността от увреждане на културите.

 

Какво е инсектициден сапун? Инсектицидният сапун е градинарски пестицид, който убива както вредните, така и полезните организми. И това е истински сапун, а не детергент, или по-скоро неговата специална категория.

Обикновеният сапун се получава чрез смесване на натриев хидроксид или калиев хидроксид с мазнини. Крайният продукт се нарича или натриева сол на мастната киселина, или калиева сол на мастната киселина. Това е съставката, която се намира в повечето сапуни за лична хигиена.

Инсектицидният сапун се произвежда само с калий, който е по-мек и по-нежен от натриевия. Той също така използва дълговерижни мастни киселини, специален вид мазнини. Този сапун е специално създаден, за да бъде нежен към растенията.

Инсектицидните сапуни са много по-малко вредни за растенията, но дори и те не трябва да се покриват напълно.

Унищожава насекоми като листни въшки, брашнени червеи, паякообразни акари и белокрилки; контролира членестоноги (уши, стоножки, акари, мухи и мравки). За съжаление, той убива ларвите на калинка с меко тяло, както и други полезни насекоми. Но ако проведете целенасочено пръскане, ентомофагите няма да пострадат.

Някои растения са много чувствителни към сапунени спрейове и е по-добре да не използвате почистващи препарати върху тях: череши, сливи, глог, грах, домати (определени сортове).

Във всеки случай, когато се притеснявате от обгаряне на листата, тествайте: вземете 2-3 листа, които можете да забележите по-късно и напръскайте. Моля, изчакайте 24-48 часа. Ако няма изгаряне или навиване на пръсканите листа – всичко е наред!

Източник: agrozona.bg