дом АПИТЕРАПИЯ 5 доказани ползи от консумацията на мед

5 доказани ползи от консумацията на мед

299
Снимка: pixabay.com
Яжте го за по-силен имунитет през зимата

През зимата медът се използва не само за подслаждането на любимия ни чай и някои други ароматни напитки, но и като за средство, което предпазва от вируси.

От години натуралният продукт се използва за подсилване на имунната система заради неговото силно антимикробно действие.

В магазините се продават различни видове мед. Цената им обаче не бива да бъде определяща за качеството, съветват специалисти. Според тях, най-лесният начин да проверите дали медът е истински, е да обърнете буркана с капачката надолу още в магазина.

Ако се образува въздушен балон във формата на ябълка, то това е сигурен знак, че в него няма примеси. В случай, че в меда се образуват множество балончета и той се разтича по стените на буркана като вода, то е по-добре да не го купувате.

Истинският и вкусен мед се познава и по това, че може да кристализира. При фалшивия това не се получава или става на нива – отгоре може да е втечнен, а надолу по-гъст.

Кои са най-големите ползи от консумацията на меда през зимата?

Предпазва от грип

Както стана ясно, ако не сте алергични към меда или нямате други противопоказания, трябва да ядете повече от него през този сезон. Той има антибактериални и противогъбични свойства.

Медът е натурален антисептик, като в зависимост от това от какво е добит, той може да прогони микробите, попаднали в тялото и да спомогне за по-бързото възстановяване при инфекции.

Зарежда с антиоксиданти

Качественият мед, в който няма глюкоза и други примеси, съдържа химикали, които действат като антиоксиданти, от които организмът има нужда през зимата, за да се предпази от вируси. Те предпазват клетките от вредното влияние на свободните радикали, които могат да ни разболеят.

Според информация на Healthline, полифенолите в меда са мощен антиоксидант, който намалява риска от сърдечни проблеми.

Помага при проблеми с храносмилането

Консумацията на мед се препоръчва при запек, диария, болки в стомаха и други неразположения. Попадайки в организма, веществата в меда се борят с вредните бактерии, които причиняват подуване, гастрит и колит.

Компонентите в натуралния мед насърчават развитието на полезните бактерии в стомаха.

Намалява болките в гърлото и кашлицата

Освен че гони вирусите, медът има свойството да намалява болките при кашлица и раздразнено гърло. Една лъжичка е достатъчна, за да облекчи неприятното усещане. Ето защо от години с него се овкусява чаят, който приемаме, когато сме болни или искаме да не настинем.

Комбинацията между мед, настърган джинджифил и сок от прясно изцеден лимон, има силно антиоксидантно действие и се препоръчва при кашлица и болно гърло. Тя има отхрачващ и успокояващ дихателната система ефект.

Добър заместител на захарта

Медът е по-здравословна алтернатива на бялата захар. В него има фенолна киселина и флаваноиди – мощни антиоксиданти.

Според едно изследване, цитирано от Healthline, 48 души, които имат диабет тип 2, консумацията на мед не увеличава до такава степен кръвната им захар, в сравнение с тази на рафинираната.

Друго проучване доказва, че заместването на бялата захар с мед може да намали нивото на триглицеридите, които повишават количеството на лошия холестерол.

Източник: /КРОСС/