дом СЪВЕТИ 4 ВАЖНИ ПРАВИЛА ЗА РАМКИТЕ!

4 ВАЖНИ ПРАВИЛА ЗА РАМКИТЕ!

1225
Снимка: pixabay.com

Има ли нещо по-елементарно от рамките? Четири летви сковани във формата на правоъгълник. Но даже на пчелин само с 10 кошера се използват около 200 рамки. Пчеларят и през лятото и зимата трябва да работи с тях. При дългогодишния ми пчеларски опит съм установил, че спазването на няколко основни правила, значително ще улесни работата на пчеларя с рамките.

Първо правило:

Скованите рамки задължително трябва да се подредят една върху друга и така да се съхраняват. При този начин на съхранение те няма да променят формата си, няма да се изкривят и лесно ще бъдат изваждани и поставяни в кошерите.

Рамките в кошерите трябва да се поставят на определено разстояние една от друга. При разстояние между рамките по-малко от 4,5 мм, пчелите заклейват рамките, а при разстояние по-голямо от 9,5 мм изграждат восъчни мостове между тях. За препоръчване е горната и долната летви на рамката да са с еднаква ширина. Това улеснява тяхното изваждане и поставяне в кошера и подреждането им една върху друга при тяхното съхранение.

Второ правило:

Дупките в рамката, за гвоздеите и тези, през които се прекарва телта, задължително трябва да се пробият с дрелка (ръчна бормашина), като се използват тънки свредла за дърво. Дупките се пробиват в средата на летвите. На пчеларите тази операция се струва много трудоемка и бавна, но аз за една година с подходяща дрелка пробивам нужните дупки (за гвоздеите и телта) на повече от 1000 рамки. През така пробитите дупки телта се промушва и опъва много по-лесно и бързо. Съветвам колегите-пчелари да използват неръждаема тел.

Трето правило:

Изработването на нови рамки и ремонта на използваните по правило се извършва през зимата, защото през лятото за тези дейности просто няма време.

За опъването на телта се използва плот-поставка. Ролките от страни улесняват пъхането на телта в дупките, а винта притиска от двете страни рамката и по този начин улеснява операцията. По този начин телта се опъва лесно. Показаната рамка  е с поставена и опъната по този начин тел.

Телта не трябва да се опъва много силно през зимата, защото при ниските температури тя ще намали дължината си и може да разкриви рамката. При високи температури телта увеличава дължината си и увисва. Затова пролетта е най-подходящия сезон да се затегне телта, където е необходимо. Съветвам пчеларите за оптягане на увиснала тел да използват специални клещи.

Четвърто правило:

Дезинфекция на рамките. Всички ние добре знаем, че е много по-лесно да се предотвратят болестите по пчелите, отколкото те да се лекуват. Във всяко, даже и най-здравото, пчелно семейство съществуват болестотворни микроорганизми. Проблемът не е в тяхното съществуване, а в количеството им. Когато техният брой надвиши допустимото ниво, тогава се появяват клиничните признаци на болестта, причинена от тях.

Всеки пчелар трябва да знае и добре да запомни, че чистотата в кошерите е гаранция за здраво и продуктивно пчелно семейство. Дървените рамки аз дезинфекцирам в кипящ 3%-ов разтвор на сода каустик. Освен че се дезинфекцират много добре, рамките добиват и красив външен вид. За извършване на дезинфекцията аз използвам голям варел, в който кипи 3%-ния разтвор на содата каустик. Дървените рамки нанизвам на тел, закрепена на дървено приспособление с дръжка  и ги поставям във варела. Така дезинфекцираните рамки ги изваждам от варела и ги потапям в друг варел пълен с чиста вода. По този начин за четири часа мога да дезинфекцирам 500 рамки. Задължително е дезинфекцираните рамки да бъдат наредени кръстосани една върху друга.

Когато се налага да се изработват много нови рамки, то даже и най-елементарното приспособление значително облекчава труда и увеличава неговата производителност. За точното измерване на дължината на летвите, използвани за рамки, аз използвам съвсем елементарно приспособление. Вярвам, че всеки пчелар може да си го направи сам.