дом СЪВЕТИ 4 ВАЖНИ ПРАВИЛА ЗА РАМКИТЕ!

4 ВАЖНИ ПРАВИЛА ЗА РАМКИТЕ!

2905
Снимка: pixabay.com

Има ли нещо по-елементарно от рамките? Четири летви сковани във формата на правоъгълник. Но даже на пчелин само с 10 кошера се използват около 200 рамки. Пчеларят и през лятото и зимата трябва да работи с тях. При дългогодишния ми пчеларски опит съм установил, че спазването на няколко основни правила, значително ще улесни работата на пчеларя с рамките.

Първо правило:

Скованите рамки задължително трябва да се подредят една върху друга и така да се съхраняват (виж сн.1). При този начин на съхранение те няма да променят формата си, няма да се изкривят и лесно ще бъдат изваждани и поставяни в кошерите.

Рамките в кошерите трябва да се поставят на определено разстояние една от друга. При разстояние между рамките по-малко от 4,5 мм, пчелите заклейват рамките, а при разстояние по-голямо от 9,5 мм изграждат восъчни мостове между тях. За препоръчване е горната и долната летви на рамката да са с еднаква ширина. Това улеснява тяхното изваждане и поставяне в кошера и подреждането им една върху друга при тяхното съхранение.

Второ правило:

Дупките в рамката, за гвоздеите и тези, през които се прекарва телта, задължително трябва да се пробият с дрелка (ръчна бормашина), като се използват тънки свредла за дърво. Дупките се пробиват в средата на летвите. На пчеларите тази операция се струва много трудоемка и бавна, но аз за една година с подходяща дрелка пробивам нужните дупки (за гвоздеите и телта) на повече от 1000 рамки. През така пробитите дупки телта се промушва и опъва много по-лесно и бързо. Съветвам колегите-пчелари да използват неръждаема тел.

Трето правило:

Изработването на нови рамки и ремонта на използваните по правило се извършва през зимата, защото през лятото за тези дейности просто няма време.

За опъването на телта се използва плот-поставка (виж сн.2). Ролките от страни улесняват пъхането на телта в дупките, а винта притиска от двете страни рамката и по този начин улеснява операцията. По този начин телта се опъва лесно. Показаната рамка (виж сн. 3) е с поставена и опъната по този начин тел.

Телта не трябва да се опъва много силно през зимата, защото при ниските температури тя ще намали дължината си и може да разкриви рамката. При високи температури телта увеличава дължината си и увисва. Затова пролетта е най-подходящия сезон да се затегне телта, където е необходимо. Съветвам пчеларите за оптягане на увиснала тел да използват специални клещи (виж сн. 4).

Четвърто правило:

Дезинфекция на рамките. Всички ние добре знаем, че е много по-лесно да се предотвратят болестите по пчелите, отколкото те да се лекуват. Във всяко, даже и най-здравото, пчелно семейство съществуват болестотворни микроорганизми. Проблемът не е в тяхното съществуване, а в количеството им. Когато техният брой надвиши допустимото ниво, тогава се появяват клиничните признаци на болестта, причинена от тях.

Всеки пчелар трябва да знае и добре да запомни, че чистотата в кошерите е гаранция за здраво и продуктивно пчелно семейство. Дървените рамки аз дезинфекцирам в кипящ 3%-ов разтвор на сода каустик. Освен че се дезинфекцират много добре, рамките добиват и красив външен вид. За извършване на дезинфекцията аз използвам голям варел, в който кипи 3%-ния разтвор на содата каустик (виж сн. 5). Дървените рамки нанизвам на тел, закрепена на дървено приспособление с дръжка (виж сн. 6) и ги поставям във варела. Така дезинфекцираните рамки ги изваждам от варела и ги потапям в друг варел пълен с чиста вода. По този начин за четири часа мога да дезинфекцирам 500 рамки. Задължително е дезинфекцираните рамки да бъдат наредени кръстосани една върху друга.

Когато се налага да се изработват много нови рамки, то даже и най-елементарното приспособление значително облекчава труда и увеличава неговата производителност. За точното измерване на дължината на летвите, използвани за рамки, аз използвам съвсем елементарно приспособление. Вярвам, че всеки пчелар може да си го направи сам (виж сн. 7).

Н. ПОРОСЯТНИКОВ

Превел от руски: Стоян Величков           Източник: Пчеларски Вестник