дом ГРАДИНА 3 лека срещу горчиви краставици

3 лека срещу горчиви краставици

5521
Снимка: pixabay.com

Тайната не е само в поливането, вижте какво още трябва да правите

Малко хора не са попадали на горчиви краставици. Тези зеленчуци са известни със своята плодовитост, но каква полза от изобилието в градината, когато не са вкусни. Нека се опитаме да вземем превантивни мерки.

Всички краставици съдържат кукурбитацин В и кукурбитацин С, съединения, които трябва да възпират животните да ядат листата и стъблата им, затова и в тези части на растенията е най-високата концентрация на тези вещества. Въпреки това, когато кукурбитацините се преместят в плода, вкусът се разваля, особено в областта точно под кожата и на върха на краставиците.

Има няколко причини за това явление, което показва стреса на растенията по време на култивиране.

Дефицит на влага и излишък на слънце

Продължителните периоди на горещо и сухо време могат да доведат до горчиви краставици, ако не се поливат правилно. Опитайте се да напоите дълбоко растенията поне веднъж седмично. В идеалния случай инсталирайте капково напояване, тъй като излишната влага също не е добре дошла и насърчава развитието на болести.

За да разберете дали почвата е достатъчно влажна, че да не се полива, забодете пръста си на 3 см в земята. Ако той е влажен, не е нужно поливане, ако пък пръстта е суха, вземете лейката. Добавяйки мулч в областта около корените при повишаване на температурата, ще намалите загубата на влага.

При слънчево време засенчете краставиците, за да осигурите разсеяна светлина на растенията през най-горещата част от деня. Прекомерното слънце в съчетание с липсата на поливане ще направи плодовете горчиви.

Дефицит на тор

При постоянното отглеждане на краставици на едно и също място почвата се изчерпва. Растенията ще отвърнат за глада с горчиви плодове.

Опростената схема на хранене изглежда така: 1) компост и комбинирани минерални торове по време на засаждане, 2) течни листни торове с калий веднъж на всеки 2 седмици, докато се развиват, 3) компост при мулчиране около растенията.

Колко компост да сложите при засаждане? Добра практика е да направите дупка за засаждане или купчинка с 50% почва и 50% компост.

Добре отлежалият компост съдържа само 2% азот и се отделя бавно, без да причинява бърз растеж на листата. Тази полезна почвена добавка включва също фосфор, калий и микроелементи, от които се нуждае културата.

Компостът предлага и други предимства, включително подобряване на качеството на почвата чрез разрохкване, подобряване на аерацията, подобряване на дренажа и повишаване на устойчивостта на болести.

За да е полезен компостът, направете пръстен от него около всяка краставица. За да го направите, разстелете компост на слой с дебелина 5 см и около 15 см в диаметър около всеки стрък, като поддържате този обем и размер до прибиране на реколтата.

Що се отнася до течните листни торове, те се абсорбират както от листата, така и от корените при поливане, когато разтворът попадне в почвата. Това двойно действие позволява на растенията да получават хранителни вещества с много по-бърза скорост, отколкото при използване на гранулирани торове. „Лека“ икономия на дозата също е подходяща с краставици: разредете препоръчителната норма наполовина и тя пак ще работи перфектно!

Вдигнете ги нависоко

Помислете за засаждане на краставиците на хълмчета, защото те не обичат конкуренцията за вода и хранителни вещества, независимо дали от това е от страна на други краставици или плевели. Дръжте лехата с краставици чиста от плевели и поставете хълмчетата на поне метър разстояние един от друг. Можете да ги покриете и с мулч от коприва, която е богата на азот и желязо.

С много място за отглеждане и налични хранителни вещества, краставиците няма да имат горчив вкус.

Не забравяйте, че когато краставиците започнат да дават плодове, е време да изоставите тора и да махнете компостните пръстени. Всъщност подхранването само ще навреди на плододаването и ще накара растенията да правят повече листна маса.

Източник: agrozona.bg