дом ЗА ПЧЕЛИТЕ 12 ПРИЧИНИ ПЧЕЛИТЕ ДА НАПУСНАТ КОШЕРА

12 ПРИЧИНИ ПЧЕЛИТЕ ДА НАПУСНАТ КОШЕРА

1683
Снимка: pixabay.com

Внимавайте с новите кошери

Нищо не може да прогони толкова бързо пчелите, както неприятния дом. Купувайки нов кошер, трябва да знаем, че той обикновено не осигурява подходящи условия за живот на опрашителите. Миризмата на прясна боя или лепило са основни фактори, поради които пчелите биха казали „Сбогом“. Важно е жилищата на насекомите да бъдат без боя, пластмаса или лепило, пише dengarden. Ако трябва да се боядиса, след това го оставете навън за няколко дни. За натрапчивата миризма, използвайте друг аромат, за да го потиснете. Анасонът и лимонената трева са някои от препоръчаните аромати, които не биха подразнили пчелите.

След като „новодомците“ са настанени, добър ход е да „заключите“ царицата им на отделено място в кошера. Работниците ще бъдат принудени да останат и да започнат с изграждането на питите, тъй като не могат да напуснат без майка. След като има няколко пити я освободете. За да сте сигурни, че няма да си тръгнат, може да се поставят една или две медени пити в новия кошер.

Контролирайте вътрешната температура

Екстремните температури имат опустошителен ефект върху пчелите. Твърде високите градуси причиняват прегряване, а прекалено ниските – замръзване и образуване на лед. Когато видите пчелите да се роят около кошера, трябва да знаете, че температурите са непоносими. Направете сянка, за да не са на директен припек. Също така чрез подходяща вентилация може да се ограничи влизането на горещи вълни. Когато времето е студено, намалете размера на входните и изходните дупки, за се ограничи количеството студен въздух, който влиза.

Блокирайте силните ветрове

Силният вятър причинява смущения в кошера. Също така носи студен въздух вътре, причинявайки неприятни условия за населяващите го. За да блокирате силните ветрове, можете да използвате найлон. Той става вятърна бариера за кошера. Високите растения също могат да помогнат.

Осигурете подходяща вентилация

Лошо вентилираният кошер е опасен за пчелите. Добавете вентилационни отвори (особено през лятото), за да подобрите въздушния поток вътре в конструкцията. Правилната вентилация не само контролира климатичните условия, но също така премахва миризми и внася свеж въздух.

Не подценявайте влажността

Високата влажност може да причини смърт на насекомите и да унищожи питите. Намалете броя на отворите през зимата, за да минимизирате количеството влажен въздух, който влиза в него. Поставете кошера в леко наклонено положение, за да подобрите дренажа и да предотвратите застой на вода.

Намалете шума

Пчелите не обичат безпокойството и ще напуснат дома, ако често бъдат смущавани. Фактори, като силни ветрове, шумни съоръжения и животни, са нетърпими за тях. Ако извършвате интензивна работа по поддръжката на пчелина, опитайте да я сведете до минимум. Освен това, избягвайте използването на силно оборудване като косачка, в близост до пчелина. Ако наоколо има животни, сложете огради, за да ги държите настрани.

Осигурете плавни полети

Пчелите се нуждаят от ясни пътеки, когато летят. Те не обичат препятствията при всекидневните си разходки за вода, нектар или цветен прашец. Ако има препятствия по маршрутите им, със сигурност ще се преместят на друго място, което им предлага ясни и плавни полетни линии.

Без храна и вода няма пчели

Пчеларите имат задължението да осигуряват на пчелите си храна и вода, особено когато роякът е нов. При увеличаването на колонията, опрашителите могат да си направят собствена храна и да получат вода отвсякъде. Пчелите могат да напуснат кошера, ако нямат подсигурена храна и вода. Също така, този развой може да последва, ако в околностите няма растителни или водни източници.

Агрохимикалите вън от пчелина

Използваните в земеделските стопанства химикали не са подходящи за пчелите. Пестицидите, фунгицидите, торовете и други химикали от селскостопански и животински произход могат да убият голяма част от колонията, а останалата част да избягат.

Пренаселеността не е за пчелина

Един кошер се задушава, ако се разраства. Когато къщата е пренаселена и има други фактори, които пречат на комфорта, всички пчели могат да я напуснат и да се разделят след това.

Синдром на празния кошер

Рояците могат да избягат, дори когато пчеларите са направили всичко, за да предотвратят това. Пчелите, които се отдалечават без никаква основателна причина, се считат за страдащи от Колониален колапс. Специалистите по пчеларство и ентомолозите все още извършват изследвания за това разстройство.

Напускането на пчелите е ситуация, която може да навреди на пчеларския бизнес. Може да създаде големи загуби и дори да затвори пчелина, заради празните кошери. Но хубавото е, че до голяма степен тази ситуация може да се контролира. Важно е пчелите да се отглеждат с нужното внимание и разбиране.

Източник: agrozona.bg