дом ГРАДИНА 10 действащи рецепти как да ползвате содата за хляб в градината

10 действащи рецепти как да ползвате содата за хляб в градината

186
Снимка: pixabay.com

Средството е безвредно, ще ви спаси от фитофтора, голи охлюви, въшки и много болести

По лавиците на магазините има много препарати и средства, които обещават бързо лечение на градината, но ако не можете да отделяте редовно големи суми за закупуването им или пък предпочитате по-здравата продукция, обърнете се към народната медицина. Доказано средство при борбата с много болести по зеленчуците и плодните култури е содата за хляб. Тя е подходяща не само за приготвянето на питки или мекички, но и за много градински дела. Трябва да имате предвид, че употребата на содата в градината не е опасна за хората и плодовете и зеленчуците могат да се консумират дори и при прилагането й върху растенията.

Брашнестата мана по цариградското грозде, касисът, малините и къпините често е голям проблем. Болестта засяга и краставиците, тиквичките, тиквите. За да се спасите от нея, трябва да разредите в 10 литра вода 4 с.л. сода и да обработите листата на поразените растения. Тази процедура е най-добре да се прави вечерно време, като се редува през интервали от седмица.

Сивото гниене по гроздето е болест, която през тази година нанесе масови щети на места, особено в Северна България. За борба с нея можете успешно да прилагате сода бикарбонат. Профилактично можете да обработвате лозето със соден еликсир – 4 с.л. на 10 литра вода с интервал от 10-14 дни.

Фитофтората при доматите е много опасна. Тя може да ви лиши от реколта. За да се избавите от нея, трябва да действате още когато засаждате разсадите. Две седмици след засаждането му в почвата е добре да опръскате с разтвор на сода, като повтаряте обработките на всеки 7-10 дни. При такъв подход можете да избегнете появата на фитофтората на доматите, а заедно с това и да повишите захарността на узряващите плодове. Разтворът се прави от 3 с.л. прах на 10 литра вода.

Пожълтели ли са краставиците, можете да ги спасите със сода. Използвайте 1 с.л. сода на кофа вода. Така ще удължите плододаването на растенията и ще възпрепятствате преждевременното пожълтяване на листата. Разтворът се прилага не чрез опръскване, а чрез поливане около корена – по 500 мл на всяко растение, като предварително почвата е навлажнена. Подхранването се прави след първата масова вълна на плодоваване, а след това през ден в рамките на седмица.

Срещу гъсеници по дърветата пригответе разтвор от 5 с.л. сода на 10 литра вода. Така ще избавите растенията от листогризещите вредители. Пръскайте обилно, като повторите процедурата след 3-4 дни.

Гъсениците по зелето също са вредоносни. Те са личинки на бялата зелева пеперуда. Забележите ли такива, просто напудрете със сух соден прах още в ранно утро и след това дъждувайте с лейката.

Голите охлюви не понасят сухата сода за хляб, тъй като тя разяжда нежните им телца. За тази цел е нужно да напудрите със сода местата на струпване на безгръбначните или за профилактика да направите ивица от сода по периметъра на лехата.

Мравките могат да бъдат много досадни в градината. Содата за хляб е първото средство, към което трябва да посегнете, когато искате да се справите с тях. На местата на струпване посипете суха сода и те веднага ще напуснат „бърлогата“ си.

Листните въшки са най-разпространените вредители по насажденията в двора, независимо дали са зеленчукови, плодови или цветни. За да се спасите бързо от това нападение, трябва да опръскате с разтвор от 10 литра вода и 4 с.л. сода. Работете вечер, като пръскате през 3-4 дни.

Хоботниците често нападат ягодоплодните храсти още при засаждането им. За да защитите храстите от дейността на този вредител, трябва да опръсквате 2-3 пъти през 4-5 дни при залагането на пъпките. За тази цел пригответе разтвор от 2 с.л. сода в кофа вода, като обилно опръсквате с него храстите, както земята под растенията.

Източник: agrozona.bg