дом ЗА ПЧЕЛИТЕ ТРЕТИРАНЕ С ТИМОЛ

ТРЕТИРАНЕ С ТИМОЛ

826
Снимка: pixabay.com

Съвременната борба с кърлежа трябва да е ефикасна и безопасна за пчелите, майката и консуматора на пчелни продукти. Фармакологичната наука търси и създава постоянно нови лекарства. Новите лекарства често са показвали неуспехи и оказвали вредно въздействие, поради което тя ги спира от производство. Вчерашното лекарство често днес вече е станало вредно и се спира. Фармакодинамиката също променя тълкуванията.

Днес в пчеларството се препоръчват изпаряващи средства, особено етеричните масла, в борбата с акара. Смята се, че изпаряващите се лекарства спъват развитието на акара, особено неговото размножение. Твърди се, че 3-5 дни преди излюпването на пчелата, върху капачката на запечатаното пило се появяват отвори, чрез които влиза изпаряващия се медикамент, който смущава храненето на кърлежа. Чрез тези изпаряващи се лекарства вароатозата трябва да се унищожава целогодишно. Продължителността на живота на женските акари е различна, но летните живеят до 43 дни, а зимните 3-5 месеца. През това време, ако ги атакуваме, семейството може да се изчисти от акара дори напълно. Но това е само теоретична възможност, защото са нужни много други условия, от които зависи унищожаването, т.е. обемът на кошера, температурата в него, външната температура, влажността на въздуха, дозата на медикамента. Дозата не трябва да пречи на пчелите и майката, а да унищожава кърлежа. Фармаколозите не са дали конкретна доза за много от медикаментите.

Най-препоръчваните съвременни лекарства:

Тимол. Той е органично фенолово съединение, чиято формула е С10Н14О. На химически език се нарича изопропил-ортокрезол.

Тимолът от дълго време се използва в медицината като антихелминтно, антисептично, противопаразитно средство. Смята се, че няма токсично действие и не е вреден за човешкото здраве. Не замърсява околната среда. Има широк спектър на действие, унищожава кърлежа, въшките, восъчния молец, ограничава нозематозата и варовитото пило.

Най-общо действието на тимола е невропаралитично и действа във всички сезони от 8С до 42С. Но при пчелите тимолът се дозира и употребява при температура не по-висока от 26С. При по-висока температура той може да увреди майката и да намали пилото. Ако постоянно присъства 10 грама като прах в торбичка, то след един месец се забелязва намалена продуктивност на пчелите. Руските учени имат голям опит в прилагането на тимола, особено проф. Горбов, който е определил дозата на тимола в прахово състояние:

1). Тя е 0,25 грама на междурамие пчели, или 2,5 грама на корпус, плътно покрит с пчели. При по-силно нападение се третира на 4 дни общо 3-4 пъти.

2). В летен, по-спокоен сезон, когато температурата не е повече от 26С се поставя тимол в кутийка, коритце (вдлъбната рамка). Дозата е 10-12 грама. Този тимол стои непрекъснато до главната паша.

3). Може да се разтвори 15-20 г тимол в гореща вода и в подходящ съд да се постави в жилището и да се изпарява 15-20 дни свободно. Методът може да се повтори и така тимоловата вода може да престои в семейството шест седмици. Този начин е подходящ след като извадим меда, особено през септември.

Тимолът действа и се изпарява при 8С, но след 26С може силно да възбуди пчелите и тогава са възможни кражби. Най-добър резултат има наръсването с прах на междурамията по 0,25 грама, твърди проф. Горбов. Женските акари веднага спират размножението. Много рядко някои семейства реагират по-бурно. Тимолът, навлизайки в килийките с пило предизвиква гладуване на кърлежовите ларви и те не могат да станат устойчиви нито на глада, нито на тимола.

Може ли тимолът да се натрупва в претопения восък и восъчните основи?

Да, той се натрупва, но неговото действие не е вредно, а полезно. От там той също действа на акара и на много други болести.

ВНИМАНИЕ: Когато купувате тимол, задължително обръщайте внимание на срока на годност и на външния му вид. Обикновено производителят гарантира срок на годност 3-4 години при съхранение на тъмно и прохладно място. Ако това не се спазва, част от тимола се превръща в отровен фенол. Доброкачественият тимол е бял прах с характерен мирис. При натрупване на фенол цветът му се променя от бледорозов до червенокафяв. Почервенелият тимол става само за дезинфекция на кошерите и питите (1 грам на 2 литра вода). Даването му с храна и пръскането на пчелите е вредно и опасно.

Източник: Пчеларски Вестник