дом СЪВЕТИ МЕТОДИ ЗА БАЛАНСИРАНЕ СИЛАТА НА СЕМЕЙСТВАТА

МЕТОДИ ЗА БАЛАНСИРАНЕ СИЛАТА НА СЕМЕЙСТВАТА

258
Снимка: pixabay.com

Нямам обичай да критикувам хората, или пък ни най-малко колегите си, в каквато и да е област на живота. За да се захване някой колега с някоя тема и да се опита с умозаключения да помогне, е само по себе си една похвална постъпка. Понеже 30 години съм пчеларствал съвсем съсредоточено, съм успявал още в зародиша на една стъпка да успея да си спестя загубите. Анализирал съм много чужди и мои грешки и съм търсил веднага начини да премахна допуснатите грешки. Никой майстор не е паднал от небето. Подходът на един разумен човек, който е решил да се утвърди като един добре подготвен пчелар, изисква няколко много важни предпоставки. Първо да избие от главата си думата Алчност. Под каквато и форма да е тя. Алчност за прашец, за много мед, за много пчелни семейства /само като видиш един пчелин от 300, 400 кошера и даже повече/, а представете си то няма верижна паша през лятото даже за 30 семейства.

E, питам се аз, от коя планета е кацнал пък този?

Майка ми на обяд сипваше ястието в малки чинийки, и казваше, ако ти е сладко ще си сипеш още!!! Иначе ще го хвърлям!! Те това е мярката и в живота. Кореспондирам с всеки, който иска да сподели мнения и идеи, но глупости не обичам.

Един начинаещ пчелар беше решил да конструира нов модел кошер и да спечели световно първенство по добив на мед!!! Моделите от кошери може би са повече от 400, но, както и да е.

Какво се изисква от един желаещ да влезе в лоното на природата ‑ наречено пчеларство???

Първо да овладее добре трите стожера на природата: Физика – имам предвид Елементарната физика отдел Термодинамика;

Химия – трябва да ви е ясно, че през целият си живот като пчелар ще се налага да работите с медикаменти и препарати;

Биология на пчелата и най-вече на пчелното семейство. Тук изучаването трябва да бъде обширно за да имате пълен контрол при развитието на шестте Генерации на пчелното семейство.

Сравнете тези три Науки като трикракото столче около Софрата, около която обядвахме на село. Като махнете едното краче и не можете да седнете.

Така е и при пчеларството. За да се развива едно семейство през пролетта, възникват следните въпроси:

На колко пити е било зазимено семейството? Количеството и качеството на храната /имам предвид прашец, перга и мед/?

Колко междупития са запълнени с пчели при главния очистителен полет през месец март?

И тук, както и винаги термодинамиката ръководи съдбата на семейството. Има ли пчели и храна ще има и топлина. През този период една зимна пчела отглежда до три личинки. В други статии съм описвал именно развитието на семейството през пролетта. Трябва да се знае, че развитието на едно семейство през годината зависи главно от пролетното развитие и от съхраняването на топлината в кошера.

Отваряй кошера колкото се може по-рядко и то само когато е необходимо.

Аз съм отглеждал от 20 май до края на месец юни между 60 и 140 пчелни майки на сезон. Правил съм между 15 до 30 отводки, правил съм изкуствено осеменяване, но не го препоръчвам понеже такива майки живеят една до две години. Не си струва. Поръчайте си пчелни майки от Австрия и после си отглеждайте сами от много добре позната от мен раса – Тройсек 1012, или 1007 или 1075. Гарантиран добър източник.

Словенската Карника – линия Буковсек също е много добра, а още по-добър резултат се получава, ако двете линии се кръстосат.

Това обаче си остава второстепенен въпрос.

Един пчелар трябва да усвои техниката на боравенето с пчелите, а това изисква една последователна дейност. Какво е необходимо, за да ви тръгне работата?

Една пчеларска година започва около 20-25 август, тоест от момента от когато започват да се излюпват зимните пчели. Всички третирания срещу акарите и болести трябва да бъдат приключени до тази дата. Единствено третирането с Перицин остава да се извърши на края на месец октомври. Най-късно до 15-20 септември семейството трябва да разполага с 5 до 6 пити, поне до половината пита килийките трябва да са запълнени с прашец /перга/, общо от 18 до 24 килограма лесно смилаем мед. Пчеларят трябва да направи така, че пилото да бъде на средата на корпуса. Ако пчеларства с многокорпусен кошер означава, че пилото трябва да бъде на средата на първия и втория корпус. Семействата се зазимяват на два корпуса. Ако е Дадан–Блат тогава над основния корпус е добре да има един магазин. Аз не препоръчвам Дадан–Блат по много причини, не препоръчвам и Лежак.

След като семейството е зазимено по горе описания начин и след третирането с Перицин на края на месец октомври при пчелите не трябва да стъпвате до големият очистителен полет през средата на месец март. Каквото и да се случи с пчелните семейства, при вашата намеса, всичко ще стане още по-лошо.

След големия очистителен полет преглеждате, НО през пластика /найлона/, каква е силата на семействата.

Изравнявате пилото на семействата 22 дни след този преглед. /Прочети статията за това изравняване/.

По този начин вие предотвратявате роенето на семействата и създавате условия за правене на отводки. Започвате разширяването на семействата 42 дни след очистителния полет. Тук важи само едно правило. Всяка коза за своят крак. Не правете това, което евентуално прави колегата ви пчелар, а само онова, което изисква от вас всяко семейство и то според собственото си развитие и сила. По този въпрос има специална статия. Необходимо е да поискате от редакцията на „Пчеларски вестник”, ако ви липсват броевете.

Когато разполагате магазините добре е да знаете развитието на пашата и най-важното е да има постоянен приток на прашец за пчелите. Повтарям за пчелите, а не за пчеларя и за спортистите. Най-полезен за пчелното пило е прашецът събран до 11,00 часа сутринта, защото той съдържа влагата и космическата енергия събрана през изминалата нощ.

Силата на семействата и броят на пчелите зависят не от Пчелната майка, а от системната и качествена работа на пчеларя. Всяко едно прибързано разширяване, тласка семейството с три до шест седмици назад. След като допуснете тази грешка до 20-25 май можете спокойно да отпишете какъвто и да било успех. Точно по това време семействата ви трябва да разполагат с 12 до 15 пити до голяма степен, даже и запечатано пило, за да може да направите и отводки. Тогава импулсът е даден и семейството работи според правилата на природата. Иначе си въобразявате, че сте пчелар и измъчвате пчелите и себе си да търсите вината, а тя е във липсата на необходимата подготовка. В статията „12 месеца да работиш с пчелите без да мислиш за мед, той ще дойде и без това“, описвам на кратко как трябва да се пчеларства. Ако ви смущава някоя неяснота, може винаги да ме запитате. При това имате и изтъкнати пчелари като Боян Първулов, Асен Въков, Матей Матеев и други. Работете с годишния ритъм и календар на пчелите, а не с идеите на вашия съсед.

Принцип номер едно: пчелното семейство се разширява, но след като всички междупития са пълни с пчели. В този случай и при бавно махссане на найлона само единични пчели излитат, а всички останали продължават да си работя, като че ли нищо не се е случило. Всяко прибързано разширяване на едно семейство го тласка назад, защото пчеларят разхищава топлината в семейството, а тя е водещият елемент. Щом като се наруши топлинното равновесие се появява и варовитото пило. Появи ли се то, с добив на мед от това семейство за тази година трябва да се простите.

nberov@bluewin.ch

Източник: Пчеларски Вестник