дом НОВИНИ Ясен Янев: Министерството на земеделието води умишлена политика срещу българския земеделец

Ясен Янев: Министерството на земеделието води умишлена политика срещу българския земеделец

36
Снимка: pixabay.com

Подаването на документи за кандидатстване за финансова помощ по интервенциите в сектор „Пчеларство“ за тази година е невъзможно без солидна помощ, коментира за Радио Варна Ясен Янев, председател на Националното сдружение „Български свободни пчелари“. Той е от пчеларите, които са успели да подадат документи, чийто краен срок е днес, но е потърсил помощ от счетоводител и двама IT–специалисти, за да успее да попълни заявленията по електронен път.

Според Янев усложнението е вид саботаж срещу пчеларите, за да не могат повече хора да кандидатстват и бъдат подпомогнати. Той посочи, че е участвал в обработването на тези интервенции, а след това се оказва, че те нямат нищо общо с това, което е било прието в работните групи. Янев каза, че тепърва ще се обсъжда дали да бъде подаден сигнал за проблема до Конституционния съд, както се обмисля и да се обърнат към Софийския административен съд, за дискриминиране при подаването на документите.

Според него дискриминация има в това, че се изисква членство в организации, както и при достъпа на информация. Било е обявено, че структура към Министерството на земеделието ще оказва помощ на пчеларите при подаване на заявленията, но при примерно 1000 пчелари във Варненска област, как двама души експерти от министерството ще успеят да окажат помощ на всички и то за 10 дни, колкото е срока за кандидатстване, възмущава се Янев.

Дори и парите, които в крайна сметка пчеларите получават са много малко, около 4 – 5 хиляди лева, каза още Ясен Янев:

„Това е поредният блъф. Това министерство лъже и манипулира обществото, че нещо се прави.“

От въпросните малко над 10 милиона лева, които са отпускат, много малко пчелари ще получат финансиране, защото много малко ще успеят да подадат документи, останалите пари ще бъдат пренасочени към други сектори, убеден е Янев.

Помощта на държавата към пчеларите я няма, каза още Янев и според него това е умишлено и тенденциозно. Той посочи, че министерството на земеделието води умишлена политика срещу българския земеделец и има интерес само да усвоява средства.

Относно продукцията, Янев каза, че заради студената пролет и многото дъждове, тази година в района на Варна няма мед от акация. За сега е сигурно, че ще има мед от лавандула, слънчоглед и билки.

Източник: bnr.bg