дом ГРАДИНА Яйчените черупки: за какво могат да са полезни в градината

Яйчените черупки: за какво могат да са полезни в градината

80
Снимка: pixabay.com

Предпазете от вредители, варувайте успешно

Не всички знаят, че безполезните на пръв поглед яйчени черупки могат да станат отличен тор за вашата зеленчукова градина. Ще ви разкажем как правилно да ги използвате и за кои зеленчукови култури са полезна те.

Яйчените черупки отдавна се използват като тор. В основата им  е лесноусвояем калциев карбонат (92-95%) и важните за развитието на растенията микроелементи: калий, силиций, магнезий, фосфор и др. На торенето с такива торове във всякакъв вид благодарно се отзовават всички растения: лук, моркови, вишни, френско грозде, листна салата, картофовите култури, цветята.

В зеленчуковата градина

Яйчените черупки се използват в селското стопанство както в наситнен вид, така и във вид на настойка. Но трябва да имате предвид, че колкото са по-дребни късчетата яйчени черупки, толкова по-лесно веществата от тях се усвояват от растенията. Затова събраният материал в болшинството случаи се препоръчва да се превърне в брашно. Изсушените яйчени черупки трябва да се смелят фино в месомелачка или кафемелачка преди да се използват.

– Подобряват кълняемостта на семената. За да се появят по-бързо поници, засетите семена трябва да се посипят отгоре с наситнени яйчени черупки. Това ще способства отглеждането на силни и здрави растения.

– Около корените. Сухите черупки на 4-5 яйца се наситняват до прахообразно състояние. След това се заливат с гореща вода и се затварят с капак. След това се оставят да престоят в продължение на 5-7 дни. При това се получената смес ежедневно се разбърква. След това течността се разрежда в съотношение 1:3 и с нея се полива разсадът от пипер, патладжани, цвекло и други зеленчуци и кореноплоди.

– Дренаж за разсад и цветя. Наситнените яйчени черупки могат да се добавят в съдовете за производство на разсад и в цветните саксии в качеството им на дренаж. В този случай черупките не се смилат на брашно, а само леко се начупват.

Подобрете структурата на почвата

Прахът от яйчените черупки понижава киселинността на почвата и заедно с това подхранва растенията. За тази цел обикновено се използват 1-2 чаши наситнени яйчени черупки на 1 квадрат. А ако почвата е много кисела, то се внасят повече – до 1 кг на 1 квадрат площ.

При есенното прекопаване на участъка черупките, които са смлени грубо, се смесват с почвата. Това прави земята по-рохкава и подобрява достъпа на въздух.

Преди използването на черупките се препоръчва да ги загреете във фурната. Това ще помогне на калция по-бързо да премине в почвата.

Защитно средство срещу болести и вредители

С прах от яйчени черупки трябва да напудрите разсада на растенията за защита от сечене, а внасянето на това средство в почвата защитава корените на растенията от нашествия на къртици. Освен това яйчените черупки са надеждно средство за борба с поповото прасе. За тази цел черупките се смачкват, добавя им се слънчогледово олио и се закопават между редовете със засадени растения. След такова угощение насекомите-вредители умират. Можете и просто да наситните яйчените черупки до прахообразно състояние и да посипете с тях около растенията в зеленчуковата градина. Освен това насипаните черупки препятстват нашествието на голи охлюви, които лазят неприятно по повърхността.

Яйчените черупки дори в голямо количество не нанасят вреда на растенията. Затова такова бюджетно и полезно торене може да се слага непосредствено в ямките преди засаждането на всякакви култури. Просто насипете малка шепа и вашите зелени питомци ще откликнат с бурен растеж и отлична реколта.

Източник: agrozona.bg