дом АГРО НОВИНИ Ще могат ли земеделските производители частично да оттеглят парцели от системата за...

Ще могат ли земеделските производители частично да оттеглят парцели от системата за мониторинг на площ?

642
Снимка: pixabay.com

Ще могат ли земеделските производители частично да оттеглят парцели с наклон от системата за мониторинг, оцветени в различен от зелено цвят. Този въпрос отправи народният представител Ирена Димова от Комисята по земеделието, храните и горите към НС по време на заседание вчера.

„Отговорът на вашите въпроси се съдържа в хипотезите в Наредба 3 за условията и реда за прилагане на интервенциите под формата на директни плащания, включени в Стратегическия план, за проверките, намаления на плащанията и реда за налагане на административни санкции, която в момента е публикувана за обществено обсъждане„, заяви в отговор изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Георги Тахов.

Сроковете за корекции се удължават до 30-ти ноември

„В Наредбата пише, че сроковете за корекции са до 30 октомври и към момента ги удължаваме до 30 ноември. Тези парцели, които са оцветени в червено, ще имат право на две хипотези. Едната хипотеза ще бъде бенефициентите да ги оттеглят като интервенция за кандидатстване, а другата – да ги оспорят и чрез проверка през Фонда да преминат евентуално в зелена площ. Към момента наредбата все още е на обществено обсъждане, но след приемането й, стопаните ще имат своите права да заявяват и да оттеглят площи“, поясни Тахов.

„Вероятно знаете, че мерките за подпомагане пораснаха от 30 на 51. Наредбата, която „отключи“ Кампания 2023 беше закъсняла с шест месеца, когато ние застъпихме и това беше първата задача, с която се захванахме. Това беше и причината приема да бъде удължен до 21 юли, всички останали страни членки на Европейския съюз не са в по-добре организирано състояние от нас. Има прекалено много нови мерки, включително ДЗЕС-овете. В Европейския съюз, в нито една страна няма постъпило заявление. Както чувам от министрите на съответните страни ще се предложи някои от тези ДЗЕС-ове да отпаднат, защото май не са добре обмислени.

Източник: agrozona.bg