дом ГРАДИНА Червени ли са листата на ягодите, първо вижте почвата

Червени ли са листата на ягодите, първо вижте почвата

54
Снимка: pixabay.com

Кои са най-разпространените причини за това явление, как да действате

Много отклонения от нормата при ягодите са свързани с определени заболявания или с отсъствието в почвата на ред важни за тях вещества. Почервеняването на листата на ягодите е явен признак на заболяване. При това, те почервеняват не целите, а на тях се образуват, много обширни по площ, петна. Първоначално листата променят своя оттенък на червеникав, след това, те покафеняват. Горната част на такива листа се покрива с възглавнички – това са опасни гъби. Освен такива проявления, също е възможна и появата и на пурпурни петна. Те се появяват на дръжките на ягодите и на жилките на петурата. Тези гъби успешно зимуват в окапалите листа. Когато почвата през пролетта просъхне, то спорите се разпространяват с вятъра и чрез насекомите. Листата на ягодите обикновено почервеняват през лятото или през септември. През това време се появяват и плодните пъпки.

Как можете да помогнете на растенията? Често такова явление е обусловено от недостатъчно хранене. За да поправите тази ситуация, трябва да вземете проста, стандартна по размерите си кофа, и да я напълните до 1/3 от обема й с органични торове. След това сипете 1 ч.л. калиев тор, напълнете кофата догоре с вода и нека престои 3 денонощия. След това можете да използвате съдържанието за торене на ягодите. Течността обаче трябва да се разреди. Литър такава настойка се разрежда обикновено с 10 л вода.

След разреждането разтворът се излива около кореените на растенията, а не по листата на ягодите. Ако забележите някакви признаци на заболявания по листата, то можете просто да ги изрежете. За ягодите такава резитба е напълно безопасна. А за да избегнете загнивнето, трябва да мулчирате земята около храстчетата с дървени стъготини.

За да избегнете появата на червени листа, задължително навреме почиствайте всички засъхнали листа на ягодите. По такъв начин вие няма да позволите насажденията да се сгъстят. Освен това трябва да обработвате профилактично ягодите. През есента почиствайте всички сухи листа от лехите, както и всякакъв друг подобен отпадък. Така ще лишите спорите на гъбите от място за успешно презимуване.

Ако листата почервеняват, то обработете растенията с мед съдържащи препарати. Най-простият вариант е да приготвите бордолезов разтвор. Най-добре е да работите през пролетта, преди цъфтежа на ягодите. Можете да направите една обработка и през есента, когато цялата реколта е прибрана.

Важно е да се знае, че листата на ягодите могат да почервенеят и по напълно естествени причини. Промените в температурите често предизвикват подобно оцветяване, както и прекомерно киселата почва. Затова без добър анализ, не бързайте да предприемате някакви мерки.

Източник: agrozona.bg