дом АГРО НОВИНИ Цената на млякото в ЕС се е повишила с почти 40% през...

Цената на млякото в ЕС се е повишила с почти 40% през 2022 г.

37
Снимка: pixabay.com

Цените на млякото, плащани от европейските млечни компании на млекопроизводителите, ще се повишат средно с 39 процента през 2022 г. Това е оценката на ZuivelNL в международното сравнение на цените на млякото въз основа на цифрите до и включително ноември. Цифрите до декември включително вече са известни за някои млечни компании в ЕС.

Най-бързо през 2022 г. спрямо година по-рано са се повишили цените на ирландските и германските компании и на белгийската Milcobel. Това вероятно е свързано с типа продукти, които тези компании произвеждат с относително много основни продукти като масло и обезмаслено мляко на прах.

Цените на млякото във Франция се повишиха много по-малко, отколкото в други страни. Развитието на цените на млякото се индексира в договорите между производствените организации на млекопроизводителите и млекопреработвателите, които ги изкупуват, като вътрешните продажби на потребителски продукти натежават повече от износа на основни продукти. В години с ниски цени на млякото френските млекопроизводители често се възползват от това и френските компании всъщност имат по-добри резултати.

Нагоре, нагоре

През ноември миналата година авансовите цени на млякото са средно 55,09 евро за 100 килограма мляко. Това е увеличение с 1,09 евро спрямо октомври. Увеличението през ноември спрямо октомври се дължи основно на поскъпване на млякото от испанската Capsa Food. Тази компания увеличи цената на млякото с 10,29 евро за 100 кг.

Цените на млякото на повечето други фирми леко се покачиха или останаха същите. Само цените на млякото на белгийската Milcobel (-1,50 евро) и френската Sodiaal (-70 цента) се понижиха през ноември.

Доставянето на мляко в ЕС е нараснало с 1,4% през октомври спрямо септември. През септември също имаше леко повишение, което сложи край на дълъг период на спад в производството на мляко в Европейския съюз. През октомври най-силно увеличение на производството на мляко се наблюдава в Ирландия (+8 процента), Холандия (+5 процента), Полша (+3 процента), Германия (+2 процента) и Франция (+1 процент). Общо производството на мляко през месеците януари-октомври все още е с 0,4% по-ниско в сравнение със същия период на миналата година.

В други части на света

В други части на света през октомври на повечето места е произведено по-малко мляко. Производството в Австралия е намаляло със 7 процента, в Нова Зеландия с 3 процента и в Уругвай с 2 ​​процента. В Съединените щати производството на мляко се е увеличило с 1 процент за четвърти пореден месец през октомври.

От октомври пазарът на млечни продукти е в спад. Това се дължи главно на спад в търсенето поради по-високи цени. По-специално котировката на маслото на ZuivelNL спадна рязко. За три месеца, от октомври, тази котировка е паднала с 29 процента. Котировката за обезмаслено мляко на прах от ZuivelNL падна с 24 процента през този период.

Източник: agrozona.bg