дом АГРО НОВИНИ Финансовото министерство отпуска допълнителни 63 млн. лева за стопаните

Финансовото министерство отпуска допълнителни 63 млн. лева за стопаните

133

Средствата се очаква са бъдат гласувани от правителството следващата седмица и да бъдат преведени по бюджета на Държавен фонд „Земеделие“

Министерството на финансите (МФ) ще отпусне допълнително 63 милиона лева за подпомагане на земеделските производители след отмяната на забраната за внос на украинско зърно, гласувана преди ден от Народното събрание, съобщиха от министерството. Средствата се очаква са бъдат гласувани от правителството следващата седмица и да бъдат преведени по бюджета на Държавен фонд „Земеделие“.

От МФ припомнят, че допълнителна подкрепа за производителите на храни през втората половина на годината беше обещана на среща на животновъди с премиера Николай Денков и финансовия министър Асен Василев през юли по време на подготовката на бюджета за 2023 г., като средствата в размер на 213 милиона лева бяха заложени в държавния бюджет. От МФ отбелязват още, че на срещата част от животновъдите се противопоставиха категорично на удължаването на забраната за внос на зърно от Украйна с аргумента, че това оскъпява фуражите, а оттам и храните, и повишава инфлацията, съобщава БТА.

В края на август с постановление на Министерския съвет по бюджета на Държавен фонд „Земеделие“ бяха одобрени допълнителни разходи от 150 милиона лева от централния бюджет за осигуряване на подкрепа на земеделските стопани по национални мерки и за компенсации на повишените цени на енергоносителите, фуражи, препарати за растителна защита, горива и торове, посочват от МФ.

От финансовото министерство добавят, че втората част от помощта в размер на 63 милиона лева ще бъде отпусната, тъй като след вдигането на забраната за внос от Украйна ще се гарантират необходимите приходи от данъци. От МФ посочват още, че след одобрението на помощта от правителството, Държавен фонд „Земеделие“ следва да осигури помощта да достигне до земеделците.

Парламентът прие да отпадне забраната за внос на определени продукти с произход от Украйна след 15 септември 2023 г. Решението за позицията на България относно превантивните мерки по отношение на вноса на определени украински продукти беше взето със 124 гласа „за“, 69 „против“ и осем „въздържал се“.  Решението за позицията на страната ни беше внесено от депутати от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ДПС, и подкрепено от Комисията по икономическата политика и иновации в Народното събрание.

Източник: agrozona.bg