дом ГРАДИНА Увеличете с мулч добивите от домати

Увеличете с мулч добивите от домати

106
Снимка: pixabay.com

Вижте как да го направите и в малката градина

Отдавна е известно, че пластмасовият мулч предлага ползи за производителите на зеленчуци, включително по-ранно плододаване, по-високи добиви и контрол на плевелите. Когато става въпрос за домати, купувайте червено фолио, казва експертът по градинарство от Щатския университет в Канзас Уорд Апхам.

„Дори да се наблюдава увеличение на производството на плодове с червен мулч в сравнение с черния, всичко зависи от времето“, обяснява Апхам. – Може да няма ясен ефект в години на почти перфектно време или до 20% увеличение при по-неблагоприятни условия на отглеждане. Средното очаквано увеличение е около 12%.“

Културите на топлия ден като домати и чушки узряват три седмици по-рано, когато се използва подобно мулчиране.

Според Апхам стъпките, свързани с използването на пластмасов мулч, включват следните дейности.

Подгответе почвата, като включите изгнил компост или оборски тор.

Поставете маркучите за капково напояване близо до центъра на фитарията, където ще лежи мулчът. Пластмасата не позволява на дъждовната вода да достигне до растенията, така че инсталирайте система за капково напояване. Големите производители имат машина за мулчиране, която полага капковия маркуч и мулчира в една стъпка. Домашните градинари трябва да го правят на ръка.

Изкопайте изкоп около периметъра на фитарията на дълбочина 15 см, така че краищата на мулча да висят в изкопа. Поливайте почвата обилно, преди да положите мулча, след това напълнете окопите с пръст, за да предотвратите духането на вятъра.

Направете дупки в полиетилена за всяко растение, засадете разсад, направете им конструкция, за която да се хванат. Ако нямате пари за капково напояване, тогава поливайте под корена, като избутвате ръбовете на фолиото.

Източник: agrozona.bg