дом ЗА ПЧЕЛИТЕ ТЪРТЕИТЕ В ПЧЕЛНОТО СЕМЕЙСТВО

ТЪРТЕИТЕ В ПЧЕЛНОТО СЕМЕЙСТВО

1138
Снимка: pixabay.com

Наскоро ми се обажда пчелар и ме пита „достатъчно ли е изрязването на запечатаното търтеево пило и какъв процент на вароатозата, унищожава”?!!?

Има все още такива пчелари, което говори, че не всички четат и се обучават за новостите в пчеларството. Те разчитат на наученото от дядо си. Днес се знае, чрез научно доказани опити, че търтеят е важен и равен член в пчелното семейство, нищо, че не събира нектар и прашец, но него Природата го е надарила с други много важни функции, които според мен още не са изучени до край. Но щом Природата ги е създала и пчелите се грижат за тях, значи не са в тежест на семействата докато ги държат. Впрочем трябва да се знае, че и зимата в пчелни семейства се задържат търтеи, които по всяко време могат да оплождат майките. Това лично съм го изпробвал, а и Природата не се оставя да остане без мъжките форми независимо, че младите майки са случайни явления през зимата.

Пчелното семейство е общество от една майка, няколко стотин търтея, в зависимост от сезона и няколко десетки хиляди пчели. Самата дефиниция на семейството, определя търтея като равна част от него.

За нуждата на пчелното семейство от търтеите, ни показват самите пчели, чрез отношението си, което имат към тях през време на отглеждането им. Така например една еднодневна ларва на пчела работничка се посещава 776 пъти, а шестдневна – 1507 пъти за 24 часа. Пчелите кърмачки не само хранят, но и много често посещават търтеевите ларви, като ги проверяват за храна, извършват проветряване и други нередности. От литературата знаем, че за 24 часа пчелите посещават една търтеева ларва от 576 до 1728 пъти, без да са броят тези за хранене. Пчелите изгризват капачетата над килийките, за да излезе търтеят. Когато той си подаде хоботчето през капачето, пчелите му подават храна. Когато излезе от килийката, търтеят стои 2-3 минути неподвижно на питата, а пчелите му подават храна. Еднодневен търтей за един час го хранят 22-33 пъти, а двудневен средно по 16 пъти. Търтей на над 4 дневна възраст освен храната, която получава от пчелите, самият си взема допълнително мед от отворените килийки.

Пишейки негативно за търтеите, старите автори са насадили отрицателното мнение у пчеларите, благодарение на логически изводи, че са ленивци и готованци и само консумират готов мед, което не е истина. Пчелите пролетно време с охота отглеждат търтеевото пило и когато бива изрязано от пчеларя, пчелите го почистват веднага и майката пак го осеменява. Това показва, колко важно е то за семейството.

Премахването на търтеевото пило и унищожаването на търтеите и днес се практикува от невежи пчелари практици, с цел добив на повече продукция, което е стара заблуда и не носи никаква полза на никого. Научно е потвърдено, че семейства, в които системно са отстранявани търтеите, са изоставали в развитието си, като са събирали по-малко мед и прашец от тези, където са се развивали на воля. Присъствието на търтеите стимулира пчелите работнички да работят повече и така има по-голямо количество мед. Според много автори, пилото и до четвъртия ден търтеите се изхранват от пчелите кърмачки.

С присъствието си в кошера, търтеите привличат пчелите и ги стимулират към по-ползотворна работа. С миризмата, която отделят, те активират пчелите в запазване на стабилността на летящите пчели, стимулиране на пчелите хигиенистки, кърмачки и пазачки. Пчелите добре разбират това и подържат тяхното развитие и количество в семейството.

Когато пчелите преценят, че нектарът в природата е намалял и търтеите вече са излишни, те безпогрешно знаят как трябва да ги отстранят от семейството и по кое време. Най-силните и най-уредените семейства дават сигнал за началото на убиване и изгонване на търтеите. Няколко дни по-късно ги последват и останалите и по-слабите.

Пчеларят трябва да знае как да отглежда не само добри майки и пчели, но и търтеи, а именно:

а) изхранване на търтеевите ларви;

б) хранене на търтеите от 1-ия до 7-ия ден след раждането им;

в) контрол на степените на инвазия от вароатоза, чрез правилна борба с кърлежа през различните периоди от развитието на семейството.

Всеки пчелар трябва да знае, че най-добрата храна за пчелите, майките и търтеите е нектарният мед и пергата (цветният прашец), това което е било тяхната храна през милионите години на тяхното развитие и съществуване. Захарният сироп и изкуствените заместители на прашеца, никога не са се отразявали добре, както здравословно, така и продуктивно, на пчелните семейства и на техните индивиди.

Пчелари запомнете, нашата страна е в умерения климат и винаги имаме достатъчно цветен прашец. Не се увличайте в подхранване с мляко, бирена мая и други белтъчни добавки. Те са нужни на северните страни, където пролетта е къса. Премного химия ядем ние, нека не прекаляваме с храненето и на пчелите с химия. За тях Природата все още се грижи много добре. Недейте да изнасилвате нещата и да очаквате големите печалби. Практиката на някои пчелари, през деня да събират прашец, а нощем да дават захарен сироп и да получават мед, довежда до това, пчелният мед да е един от най-фалшивите хранителни продукти на 21 век. Това не трябва да се забравя.

ВНИМАНИЕ!!!

Пчелари, погрижете се за надеждно обезпаразитяване на пчелните семейства, за през зимата. Третирайте сега с акарицидни препарати и то съгласно дозировката им, а не с някакви репеленти и средства измислени от пчелари и творци, каквито се появиха много напоследък. Практиката, лекарствени препарати да прави всеки, не е най-добрата и надеждна работа у нас и би трябвало да се забрани тази демократична проява.

Много ефективно е последното третиране с оксалова киселина 35 грама на 1 литър вода и напръскване на пилото при зазимяване.

Източник: Пчеларски Вестник                Доц. д-р Боян Първулов