дом НОВИНИ Топлото време обърква пчелите, събират прашец посред зима

Топлото време обърква пчелите, събират прашец посред зима

296

Топлото време през зимата се отразява зле на пчелите. Това коментира Атанас Костадинов – председател на местното сдружение „Родопска пчела“ – Смолян.

По думите му, пчелните семейства облитат ежедневно и изразходват повече храна, отколкото и трябвало по това време на година, споделя той за „Фокус“.

„В региона още преди празниците цъфнаха дори кокичета и пчелите събират прашец през необичайно топлата зима“, разказва пчеларят, като допълва, че зимата през последните години започва малко по-късно, но толкова топла не е била от години, а това се отразява отрицателно на пчелните семейства.

„Пчелите се нуждаят и от няколко месеца покой. А те излизаха по Коледа и Нова година. Имаше голям летеж и не е било така през последните години. Времето е топло през деня, като температурите достигат до 10-15 градуса“, посочва пчеларят.

Той препоръча в тези случаи, пчеларите да следят за запасите на храната на семействата

„Когато пчелите са в покой, едно семейство изразходва от 600 до 800 грама месечно, но когато летят ежедневно и се стартира развитието на семейството, консумацията се увеличава чувствително. Трябва да им се следят запасите и да не остават без такива“, отбеляза Костадинов. Той подчерта, че пчелите са по-адаптивни от хората и оцелели милиони години, но пчеларите трябва да ги контролират и да и дават повече хранителни запаси през топлата зима.

Източник: agrozona.bg