дом АГРО НОВИНИ Температури до 20°C през следващите дни ще провокират преждевременно разцъфване на овошките

Температури до 20°C през следващите дни ще провокират преждевременно разцъфване на овошките

25
Снимка: pixabay.com

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще  претърпят съществена промяна. През периода те ще се определят от наднормени температури и средноденонощни стойности над биологичния минимум, необходим за възобновяване на вегетационните процеси при зимните житни култури.

Фази на развитие на посевите

През първото десетдневие на февруари при пшеницата ще преобладава фаза трети лист. Във фаза братене са част от засетите в агротехнически срок посеви на места в Дунавската равнина и в североизточните райони на страната.

Прогнозираните високи за сезона температури през втората половина от първото десетдневие на февруари, с максимални стойности от по порядъка на 15-20°С, ще провокират преждевременно развитие при някои рано цъфтящите костилкови овощни (бадем, кайсия, праскова) в южните и югоизточните райони на страната.

През периода съществени валежи не се очакват и условията ще позволяват подхранване на есенниците с азотни минерални торове, предсеитбени обработки на площите, предвидени за засяване с ранни пролетни култури, провеждане на резитби в лозовите и овощните масиви, зимно пръскане на овошките с медсъдържащи фунгициди.

Източник: agrozona.bg