дом ГРАДИНА С какво да напръскате овошките през есента, за да са по-здрави (+...

С какво да напръскате овошките през есента, за да са по-здрави (+ рецепти)

106
Снимка: pixabay.com

Ето как да обработите градината без химични препарати

Сблъсквали ли сте се ситуацията, когато вашата градина е атакувана от гъсеници, акари и други насекоми, а за борба с тези вредители трябва да похарчите много пари, време и сили? Затова събрахме за вас няколко полезни съвета, които могат да ви помогнат да икономисате пари и да защитите своя участък.

Днес на пазара има много ефективни инсектициди, които се борят с насекоми и личинки, но не винаги стопаните искат да използват химия. Ако заразяването е минимално или ви интересуват профилактични мерки срещу заболяванията, тогава обърнете внимание на народните средства. Някои треви изпълняват ролята на репелент и дори напълно могат да ви избавят от вредители. Ето няколко от най-ефективните рецепти.

Тагетеси

Тези ярки многогодишни растения имат наситен аромат. Можете да ги използвате, като запълвате местата между овошките в двора и храстите, от които берете плодове. От тагетесите можете да приготвите и настойка. Съберете цветове и добре ги просушете. След това, половин кофа сухи цветове трябва да се накиснат в 10 литра вода и да се добави 35-50 г домашен сапун. Това е ефективно средство срещу листни въшки.

Горчица

Подходяща е за обработка на луковични, а също така и за обеззаразяване на семена. Използвайте горчичен прах. 2 ч.л. горчица се заливат с 2 с.л. топла вода, остава да се накисне. Ще се получи кашица, на която се изсипват семената в марля.

Можете да изсипете и 100 г горчица в кофа с гореща вода, след 2 денонощия разредете с още една кофа и опръскайте храстите. Горчицата спасява от молци и други насекоми, дори от сиво гниене.

Невен

Яркото многогодишно цвете не само украсява двора, но и защитава градината от акари и фузарийно гниене. Можете да го използвате за опръскване. Вземете 200 г изсушени цветове от невен, поставете ги в кофа с топла вода и оставете да кисне за денонощие. Обработете градината си веднъж на 7-10 дни.

Източник: agrozona.bg