дом АГРО НОВИНИ Съхраняваме плодовете между 0 и 5 градуса през зимата

Съхраняваме плодовете между 0 и 5 градуса през зимата

613
Снимка: pixabay.com

Какво можем да направим към този момент, за да съхраним плодовете през зимата? Съвети за читателите на „Агрозона“ дава проф. д-р Аргир Живондов от Института по овощарство в Пловдив. Не всички плодове можем да съхраним през зимата, но успешно можем да запазим ябълки, зимни круши, дюли, кестени. Сухите плодове като орехи и лешници, бадеми – могат лесно да се съхранят като просто се държат в сухо помещение. Ябълките, крушите и дюлите изискват температура от 0 до 5 градуса. Не трябва градусите да падат под нулата.

В домашни условия се нареждат в щайги на редове с постелени вестници между редовете и на дъното. Добре е дори всеки плод да е опакован в отделна хартиена чашка. Без да се притискат плодовете един до друг, се нареждат в щайгите в хладно помещение (между 0 и 5 градуса). През седмица или 10 дни се преглеждат,  ако има плод, който е започнал да се разваля, да се отстрани. Целта е да не се разпространи гниенето.

По-големи количества плодове се съхраняват в хладилни камери, при контролирани условия, където температурата е същата. Там се поддържа и влажност около и над 80%. В камерите се освобождава и етилен, който също способства за съхраняването на плодовете. В противен случай те ще отделят „собствения си етилен и ще се омазняват“, каза професорът.

По думите на специалиста всички видове овошки могат да се засаждат и сега, и през цялата зима до пролетта включително, стига почвата да не е замръзнала и да няма минусови температури на въздуха. За да бъдат предпазени младите дръвчета, се увиват с дебел пласт амбалажна хартия или с изолационни тръби, когато дръвчетата са тънки. Когато те са по-дебели, няма нужда да бъдат увивани, защото са по-студоустойчиви. Райската ябълка, нарът и смокинята и като цяло по-топлолюбивите видове трябва да пазим от студа, дори вече дърветата да са стари. Увиването с амбалажна хартия на много пластове и привързването на хартията към дървото е ефикасно средство и против нагризване на кората на дръвчетата от зайци.

Източник: agrozona.bg