дом НОВИНИ Субсидии ще има само за изрядните пчелари

Субсидии ще има само за изрядните пчелари

713

Пчеларите, изпълнили договорите си от Националната програма по пчеларство (НПП) 2017-2019 г., могат да подават заявления за плащане до 15 август в областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“. Документи се приемат по пет от мерките на програмата – А, Б, В, Г и Д.

За да получат финансиране, те трябва да имат валидна регистрация като земеделски стопани и да са подали актуална информация в регистъра на пчелините на Българска агенция по безопасност на храните.

Подадените заявления за плащане подлежат както на административни проверки, така и на проверки на място за изпълнението на дейностите по договора. От фонда припомнят, че кандидатите по пчеларската програма трябва да са извършили одобрените им разходи в периода от 1 август на предходната финансова година до 31 юли на финансовата година, за която са кандидатствали.

Финансовата помощ по НПП се изплаща до 45 дни от приемането на заявленията. Условие за получаването <210> е кандидатите да са изпълнили стриктно инвестициите, за които имат сключен договор с фонд „Земеделие“.

Тази година ДФ „Земеделие“ също дава възможност за реализиране на одобрените инвестиции по НПП чрез преференциален кредит. Той се отпуска при годишна лихва от 3%. Крайният срок за кандидатстване за кредит е до 15 юли 2019 г.

Източник: marica.bg