дом АГРО НОВИНИ Струпясване, брашнеста мана: Срещу какво трябва да пръскате овошките през май

Струпясване, брашнеста мана: Срещу какво трябва да пръскате овошките през май

1481
Снимка: pixabay.com

През май се провежда първото пръскане срещу най-опасния вредител по черешата- черешовата муха

През май в овощните градини се извършва почвообработка за поддържане на редовите ивици и междуредията чисти от плевели. Насажденията, където са засети култури за зелено торене, се заорават, съобщават в специален календар от Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ).

При ябълката и крушата по време на цъфтежа се пръска срещу струпясване, брашнеста мана и кафяво гниене. Използва се един от следните фунгициди: байкор 25 ВП – 0,075%, систан 12 Е – 0,06%, пероцин 75Б – 0,3%. След процъфтяване на ябълковите дървета се извършват следцъфтежните пръскания в интервал от 8-10 дни. През май се извършват 2-3 следцъфтежни пръскания които са насочени към струпясването, брашнестата мана, ябълковата плодова оса, листогризящите гъсеници, листоминиращите молци, акарите и листните въшки.

Необходимо е и пръскане срещу ларвите на ябълковият плодов червей с един от следните инсектициди: агрия 1050 – 0,15%, агрия 1060 0,2%, дурсбан 4Е – 0,2%. Следцъфтежните пръскания при крушата се извършват в интервал от 10-12 дни и са насочени срещу струпясването, кафявото гниене, листните петна /бели и кафяви/, крушовите листни бълхи и листогризещи гъсеници, ябълковият крушовият и източния плодов червей. За опазването от болестите се използва един от следните фунгициди: байкор 25ВП – 0,075%, делан 75НП -0,1%, дитан М45-0,45%, рубиган 12ЕК -0,04%.

Срещу плодовият червей при крушата се пръска със същите препарати както при ябълката. През май се провежда първото пръскане срещу най-опасния вредител по черешата- черешовата муха. Ранните сортове череши не се пръскат с инсектициди против черешова муха, защото не се нападат от нея.

Източник: agrozona.bg