дом АГРО НОВИНИ Стотици малки фермери са застрашени от фалит заради заповед на БАБХ

Стотици малки фермери са застрашени от фалит заради заповед на БАБХ

90
Снимка: pixabay.com

Стотици малки фермери са застрашени от фалит заради заповед на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ от 10 ноември тази година, според която наред със забраните да се продават живи животни е и тази за продажба на животински продукти. За проблема алармираха фермерски организации от цялата страна, сред които и организаторите на Фермерския пазар във Варна, който съществува вече 9 години. В открито писмо до Агенцията по безопасност на храните, министър – председателя, министъра на земеделието и храните и омбудсмана на страната, те настояват заповедта да бъде отменена, предаде БНР.

Проблемът е много сериозен, каза за Радио Варна Никола Куташки от организаторите на варненския пазар, който сега се провежда всяка неделя до Фестивалния и конгресен център. Още миналата неделя пазарът е получил предписание да не допуска производители с продукти от животински произход, включително месни, млечни и яйца, въпреки че всички са официално регистрирани и са под контрол от Агенцията по безопасност на храните, каза Никола Куташки. От 14 ноември заповедта за забрана е коригирана и от нея са изключени меда, пчелните и рибни продукти, но проблемът остава, каза той.

Птичият грип няма нищо общо с производство на млечни продукти, изказа учудването си Никола Куташки. Той определи заповедта като нелепа и каза, че тя би коствала поминъка на много малки производители. Според него тази мярка по-скоро ще доведе до създаване на тенденция за продажба на животински продукти на нерегламентирани места.

Фермерският пазар във Варна е най-проверявания обект според БАБХ и всичко е наред. Производителите, които предлагат стоките си на него са хора с малко продукция и малко на брой животни и целия процес на отглеждане на животни и продукция е контролиран. Пазарът е единственото място, където могат да продадат продукцията и то регламентирано и при спазване на всички мерки за безопасност.

Ако заповедта не бъде отменена отиваме към протести, каза още Куташки. Трябва да се борим за тези хора, защото в противен случай това е гибел и за производителите и за самите фермерски пазари.

 

Източник: agrozona.bg