дом НОВИНИ СРИВ В ЦЕНАТА НА БЪЛГАРСКИЯ МЕД

СРИВ В ЦЕНАТА НА БЪЛГАРСКИЯ МЕД

987
Срив в цената на едро на българския мед заради внос от Южна Америка

Изкупната цена на българския пчелен мед се срина до критичния минимум, алармират пчелари. Основна причина за това е безмитният внос на мед в Европа от Южна Америка. Така споразумението между Европейския съюз и страните от търговското обединение Меркосур обрича на гибел производството у нас, категорични са стопаните.

Договореният безмитен внос от Аржентина, Бразилия, Уругвай и Парагвай, които са част от обединението, е около 45 000 тона. Резултатът е спад в изкупните цени в Европа и още по-голям срив за българските производители.

Николай Гайдов, председател на пчеларско дружество „Акация“- Пловдив: Значи там, след като е паднала цената – едровата е 4 евро. При нас е тука изкупуването в момента е на 3,60 лв.

Сключвани са и сделки на цена от 3 лв. при реална себестойност на продукта от около 6 лв. Затова вече има и фалити на производители. Според пчеларите у нас не се говори достатъчно за важността от употребата на български мед и това влияе на реализацията на продукта.

Друг проблем е пръскането с пестициди на земеделските площи, от което потърпевши са пчелите.

Гени Титов, пчелар: Преди време при мен се получи голям срив от тези пръскания. Тогава имах 109 кошера, загинаха останаха 19 кошера, почти тръгнах от нулата.

Въпреки че в момента работна група, създадена със заповед на министъра на земеделието, изготвя промяна на Наредбата за опазване на пчелите, част от производителите в страната не са доволни.

Николай Гайдов, председател на пчеларско дружество „Акация“- Пловдив: По начина, по който се променя тази Наредба 13, тя няма да върши абсолютно никаква работа. И според мен, нашите представители няма да подпишат това споразумение.

Исканията са за пълна забрана на пръсканията по време на цъфтеж, както и намаляване на часовете за обработка на площите с пестициди.

Източни: bnt.bg