НАЧАЛО НОВИНИ Срещу заплахата за пчелите: ЕС забранява най-използваните инсектициди

Срещу заплахата за пчелите: ЕС забранява най-използваните инсектициди

155

Страните от ЕС подкрепиха решението за почти пълна забрана на употребата на неоникотиноидни инсектициди. Научни изследвания отдавна свързват тяхното използване с намаляването на медоносните и дивите пчели, посочва Би Би Си.

Очаква се новата регулация ще бъде приета през следващите седмици и да влезе в сила до края на годината. Сегашното решение разширява вече съществуващите ограничения, приети през 2013 г.

Пчелите и други насекоми са жизнено важни за глобалното производство на храни, тъй като те опрашват три четвърти от всички култури. Смята се, че силно намаляващият брой на опрашващите насекоми в последните години се дължи отчасти на широкоразпространената употреба на пестициди, отбелязва „Гардиън”.

Неоникотиноидите са най-широко използваният клас инсектициди в света, но безпокойството от тяхната употреба се засили след множество научни изследвания. През 2013 г. ЕС предпочете частичната забрана на употребата на три химически вещества от този клас – имидаклоприд, клотианидин и тиаметоксам, изброява отровния списък Би Ти Ви.

Ограниченията се прилагаха за определени култури, сред които царевица, пшеница, ечемик, овес и рапица. Договорената нова регулация ги разширява, което означава, че почти всяка употреба на открито на субстанциите ще бъдe забраненa.

Гласуването по предложението беше отлагано на няколко пъти, тъй като държавите бяха разделени по отношение на решението. В крайна сметка на среща днес то беше прието с квалифицирано мнозинство.

Ходът беше ускорен от публикуван наскоро доклад на Европейския орган по безопасност на храните, според който неоникотиноидите представляват заплаха за много видове пчели, без значение къде и как се използват на открито.

„Комисията предложи тези мерки преди месеци на базата на препоръките на учените от Европейския орган по безопасност на храните”, заяви еврокомисарят по здравеопазването и безопасност на храните Витенис Андриукайтис. „Здравето на пчелите остава с огромно значение за мен, тъй като засяга биоразнообразието, производството на храни и околната среда”, подчерта той.

Ключова роля за придвижването на гласуването изигра и промяната в позицията на Великобритания – през ноември министърът на околната среда Майкъл Гоув обяви, че ще подкрепят по-нататъшни ограничения. Последваха я Ирландия, Германия, Австрия и Холандия.

Стопаните вече ще могат да използват неоникотиноиди само в парници, въпреки че някои природозащитни организации са с резерви и в това отношение, тъй като според тях химическите препарати може да попаднат във водните ресурси.

Други неоникотиноиди, включително тиаклоприд и сулфоксафлоростават и занапред извън забранатаПриродозащитници приветстваха решението. Около 5 милиона души в целия ЕС са подписали петиции, които призовават за разширяване на забраната.

„Забраната на тези токсични пестициди е лъч надежда за пчелите. Най-после нашите правителства се вслушват в гражданите, научните доказателства и стопаните, които знаят, че пчелите не могат да живеят с тези химикали, а ние не можем да живеем без пчелите”, посочи Антония Статс от организацията „Авааз”.

Много фермери обаче са недоволни от разширяването на ограниченията. Те не вярват, че за това има научни основания, и казват, че съществуваща частична забрана не е довела до резултати.

Автор: ПИК