дом СЪВЕТИ СПАСЯВАНЕ НА ПЧЕЛНИТЕ СЕМЕЙСТВА ОТ ГЛАДНА СМЪРТ

СПАСЯВАНЕ НА ПЧЕЛНИТЕ СЕМЕЙСТВА ОТ ГЛАДНА СМЪРТ

1116
Снимка: pixabay.com

Пчелното семейство се нуждае от достатъчно храна, за да се развива нормално. Запасите му от храна намаляват към края на зимата и в ранната пролет. През този критичен за пчелите период пчеларите подхранват за попълване на хранителните запаси. Към подхранванията се отнасят и тези, които се извършват с твърда храна, наричана от пчеларите „подбуда“.

Подхранването с твърда храна трябва да се извърши навреме, така че пчелните семейства да не изразходват всичките си запаси и да не загинат. Подбудата се предлага на пчелите при ниска външна температура, когато те са на кълбо.
При подготвяне на кърмова маса от пчеларите за подбудително подхранване към 3-4 части пудра захар и течен пчелен мед или захарен сироп е добре да се добави „Пробуда“ – концентрат преди смесването им като тесто. Продуктът на „Примавет София“ ООД съдържа сухо мляко, витамин „С“ и необходими за пчелите минерални вещества под формата на сулфати, хлориди и фосфати. Една опаковка се прибавя към 2,5 кг подбуда и се предлага на пчелите периодично по 200-300 гр за пчелно семейство.

Подхранването подпомага пчелни семейства, зазимени по една или друга причина с малко мед. Естествено най-добре е пчелите да се подхранват като в гнездата се поставят пити с мед, запазени от предишната година. При липса на такива пити пчеларят може да използва „Апитонус“ и „Пробуда“.
Зимното гладуване на пчелните семейства задържа развитието им и се отразява неблагоприятно на продуктивността.

Влошава се и качеството на отглежданите пчели. Затова е необходима точна преценка за подхранванията с твърда храна по необходимост в края на зимата и за следващото подбудително подхранване през ранната пролет.

Източник: Пчеларски Вестник             Ст.н.с. д-р Иван Панчев