дом НОВИНИ СКРИТИТЕ ТАЛАНТИ НА ПЧЕЛИТЕ

СКРИТИТЕ ТАЛАНТИ НА ПЧЕЛИТЕ

745

Пчелите притежават неподозирани таланти. Освен способността им да произвеждат мед те притежават и други завидни качества, проучени от специалисти.

– Пчелите могат да броят до 4. Това са установили д-р Мари Даке и проф. Мандям Шринивасан от Австралийския национален университет. На няколко пчели била дадена възможност да прелетят през тунел, за да стигнат до нектара. Единственият ориентир по пътя им били жълти обозначения. Оказало се, че пчелите се справят без усилие със задачата, ако знаците не са повече от 4.

– За да приготви 100 грама мед, пчелата понякога прелита 46 хиляди километра, което се равнява на малко над една обиколка на Земята по Екватора.

– Някои видове пчели могат да летят с товар, който тежи няколко пъти повече от тяхното тегло. Пчела без товар лети със скорост около 65 км/час, а при натоварване с три четвърти от нейното тегло лети двойно по бавно.

– Пчелите са точни архитекти. Построените от тях пити са с най-здравата конструкция, при която размерите се спазват със завидна точност. Ъгълът на килийките винаги е равен на 109 градуса.

– Пчелите могат да бъдат използвани за проверка на багажа на туристите или какъвто и да е друг багаж за откриването на взривни и наркотични вещества. Техният нюх е по-силен от този на кучетата. Установено е, че пчелите безпогрешно определят в 99% от случаите взривните вещества.

– Медът е най-ефикасното средство срещу махмурлук. Това са установили британски учени. Те твърдят, че необикновеното действие на меда се дължи на способността му да изчиства организма от токсини, т.е. фруктозата активно спомага за преобразуването и свързването на алкохола в кръвта.

източник: marica.bg