дом СЪВЕТИ СЕЗОННИ РАБОТИ В ПЧЕЛИНА

СЕЗОННИ РАБОТИ В ПЧЕЛИНА

472
Снимка: pixabay.com

Месеците април и май времето се стабилизира, има изобилие от прашец в Природата. През април поради ниските нощни температури нектароотделянето е все още слабо. Пчелите усилено носят прашец и восъкоотделянето е добро. Сега е момента за градеж на восъчните основи. Срещал съм много пчелари, които казват, че техните пчели не градят основите. Всички пчели, след осем дневна възраст, при достатъчно мед и прашец отделят восък и изграждат питите. Ако има восъчни основи и празно място в гнездото, в съседство с пилото, пчелите изграждат основите. Ако основите се поставят в края на кошера, далеч от пилото, младите пчели в ранна пролет, трудно достигат до основите и те остават неизградени. Значи много важно е пчеларят да знае кои пчели отделят маточно млечице, кои восък и къде по кое време се намират. Пролет при студени нощи, всички млади пчели са около пилото, за да го топлят.

Това са елементарни познания от пчеларството и всеки би трябвало да ги знае преди да започне да се занимава с пчеларство!

Много пчелари се увличат в някои не съвсем естествени неща и в стремежа си за бързо развитие на семействата си започват да им дават какви ли не белтъчни продукти, за да ги стимулират. В своята дълга еволюция пчелите са се приспособили и живеят благодарение на цветния прашец и нектара от растенията. Това е тяхната естествена храна. Много пчелари се увличат и подхранват с бирена мая, краве мляко, яйчен белтък и какви ли не други белтъчни храни. Пчелата не бозае, не пие бира, не яде яйца и други белтъчини. Тя се нуждая от прашец. В него има всичко за изграждане на пчелните органи и системи. Тези писаници в разни статии и справочници се отнасят за страни с кратка пролет и малко прашец, като Финландия, Канада и други. България е в умерения климат и при нас през цялата зима при летежа си пчелите донасяха прашец, а сега всичко е разцъфнало. В ранна пролет нощите са хладни и липсва нектароотделяне от растенията. Затова през пролетта пчелите се нуждаят от много мед или захари. Фарар казва, че „пчеларите трудно могат да си представят, колко много храна трябва на пчелното семейство при пролетното му развитие”. Нека всеки грамотен пчелар да си направи простата сметка, че за една ларва е нужно една килийка мед и половин килийка прашец, а за един търтей 2 килийки мед и 1 килийка прашец. Пролет, за да стане готово едно семейство да събира нектар, е нужна армия от над 50 хил. пчели, а това значи и не по-малко от 800-1000 броя търтеи. Само така окомплектовано пчелното семейство може да бъде рентабилно. Но за това количество пчели и търтеи, колко прашец и мед са нужни? Прашеца го има в Природата, но нектара е малко, значи през пролетта не трябва да се жали медът или захарта, който иска да добива мед, по-късно през май и юни.

За доброто развитие на пчелните семейства освен многото храна в ранна пролет е нужно и място за снасяне на майката и развитие на пилото. Затова Шарл Дадан, след като се е запознал с кошерите на Лангстрот-Рут е предложил неговите модели – 10 и 20 рамковите Дадан, а после усъвършенствал от Блат, система кошери. За климата в Балканския полуостров те са най–добри. За някой райони с богата паша може и Лангстрот-Рут системата. Това е въпрос на възможности за вдигане на по-тежки неща и зависи и от възрастта на пчеларя. Вдигането на корпуса и вдигането на една Дадан-Блатова плодникова пита тежи до 4 кг, а ЛР корпуса тежи 25-30 кг. Това също трябва да се има предвид от пчеларите при избор на системата кошери.

В края на април и началото на май при достатъчно храна в кошерите, семействата се развиват успоредно с растенията във възходяща степен и следва да се извършва едно изравняване на отделните семейства, с оглед предпазване от роене.

Много пчелари, които не са в детайли запознати с биохимията на захарите, не правят разлика между фабричната захар (захароза) и нектарната захароза. В нектарната захароза има всички онези вещества (над 300 плод на фотосинтезата), а във фабричната – всички витамини, белтъчини и други съставки са утаени с калциев карбонат и в нея остава само глюкоза и фруктоза и хората я нарекоха бялата отрова, защото поради високата си калоричност предизвиква затлъстяване, повишава опасността от високо кръвно, инфаркт и инсулт.

В началото на май започва и роенето в много семейства. Пчеларят избира от кое има по-голяма нужда и това прави.

Запомнете, пчелите обичат храна, място за развитие и спокойствие. Слагайте повече восъчни основи за градеж и не им се бъркайте много в работата!

Извинявам се пред пчеларите за елементарните въпроси описани в горната статия, но благодарение на срещите ми с много пчелари се убедих, че много от тях не ги знаят или не обръщат нужното внимание на тези прости неща.

Доц. д-р Боян Първулов   Източник: Пчеларски Вестник