дом НОВИНИ САЩ одобри първата в света ваксина за медоносни пчели срещу американски гнилец

САЩ одобри първата в света ваксина за медоносни пчели срещу американски гнилец

283
Снимка: pixabay.com

САЩ одобри използването на първата в света ваксина за медоносни пчели. Тя е проектирана да предотвратява смъртни случаи от американски гнилец – бактериално състояние, за което е известно, че отслабва колониите, като атакува ларвите на пчелите, съобщи BBC.

Министерството на земеделието на САЩ (USDA) одобри условен лиценз за ваксината тази седмица, според биотехнологичната фирма, която стои зад нейното разработване.

Болестта на американския гнилец представлява предизвикателство за пчеларите, тъй като е силно заразна и няма лечение. Единственият метод на лечение изисква изгаряне на колонията от заразени пчели заедно с кошерите и оборудването и третиране на близките колонии с антибиотици.

Новата ваксина съдържа неактивна версия на бактерията, която причинява болестта на американския гнилец, Paenibacillus larvae.

Пчелите играят критична роля в много аспекти на екосистемата

Ваксината може да послужи като „пробив в защитата на медоносните пчели“, каза в изявление главният изпълнителен директор на Dalan Animal Health Анет Клайзер.

Тя действа чрез въвеждане на неактивна версия на бактерията в пчелното млечице, с което се храни майката, а след това и ларвите й придобиват имунитет. това дава на пчелните ларви имунитет към болестта, докато се излюпват, и намалява смъртността.

Според USDA от 2006 г. насам в САЩ се наблюдава годишно намаляване на пчелните колонии.

Опрашители като пчели, птици и прилепи са отговорни за около една трета от световното производство на култури, според Организацията на ООН по прехрана и земеделие

Продукътът ще бъде достъпен за закупуване в САЩ още през тази година

Новата ваксина може да отбележи „вълнуваща стъпка напред за пчеларите“, каза членът на борда на асоциацията на пчеларите на щата Калифорния Тревър Таузер в изявление.

„Ако можем да предотвратим инфекция в нашите кошери, можем да избегнем скъпи лечения и да съсредоточим енергията си върху други важни елементи за поддържане на пчелите ни здрави“, каза той.

Далан планира да разпространи ваксината „на ограничена основа“ на търговските пчелари и каза, че продуктът вероятно ще бъде достъпен за закупуване в САЩ тази година.

Източник: agrozona.bg