дом АПИТЕРАПИЯ САМО УЗРЕЛИЯ МЕД Е ПОЛЕЗЕН

САМО УЗРЕЛИЯ МЕД Е ПОЛЕЗЕН

286
Снимка: pixabay.com

Добре узрелият мед наистина лекува, а в този, който пчеларите са избързали да извадят от кошера, не са извършени всички ферметационни процеси. В качествения мед влагата е не повече от 21 процента.

Неузрелият мед започва да ферментира, в него се появяват мехурчета. Никога не купувайте мед с мехурчета. Зрелостта на меда може да се определи по тежестта му. Един литър истински, добре узрял мед тежи 1400 г.

Ако купувате мед през есента или зимата, в него трябва да е започнал процесът на кристализация. Ако това не е налице, най-вероятно става въпрос за мед, който е минал температурна обработка.

При топлина над 40 градуса той губи полезните си свойства и в него се натрупват вредни вещества. Топлинно обработеният мед се познава, ако капнете от него на острието на нож.

Медът е неестествено чист и прозрачен и при нагряване от 5 градуса започва да се точи като стъклена нишка. Вкусът му наподобява този на карамела.

А добре узрелият мед, ако гребнем от него с лъжица, се стича от нея много бавно. Ако завъртим лъжицата бързо, той ще се навие около нея на слоеве като лента. Неузрелият мед е течен и се лее на струя от лъжицата, дори да я въртим бързо. Добре узрелият мед винаги е гъст.

Източник: gotvach.bg