дом АПИТЕРАПИЯ РЕЦЕПТА С МЕД – ЗА ВСЯКА БОЛЕЖКА

РЕЦЕПТА С МЕД – ЗА ВСЯКА БОЛЕЖКА

652
Снимка: pixabay.com

Ако търсите продукт, което може да ви помогне при най-различни болежки, универсалното лекарство, то определено вашият продукт е мед. Толкова много рецепти и то за най-различни здравословни състояния. В комбинация с различни продукти става наистина ефикасен. Чудесен е за предотвратяване на болки в гърлото, кашлица, синузит и пр.

Едва ли можем да споменем друг такъв продукт, който е универсален и на всички тези качества – той е и вкусен. Ако страдате от мъчителна кашлица – изяждайте 1 с.л мед всяка вечер преди да си легнете. Можете да добавите и ½ ч.ч лимонов сок – прясно изцеден.

Ако предпочитате нещо значително по-сладко от лимона, сложете лъжицата мед в чаша топло прясно мляко. Ще успокои кашлицата и ще ви помогне да заспите. И като стана дума за разтваряне на меда, ако добавите лъжица мед в топла вода – около 150 мл, след което я изпиете, ще решите проблема с досадния запек.

За кашлицата има много рецепти с мед, които могат да подобрят състоянието ви. Много популярна е онази, която съдържа 2 с.л краве масло, 1 с.л мед и ванилия на прах. Всичко се смесва като маслото трябва да е размекнато, а не разтопено. След това сместа се слага в хладилник да стегне и се яде по 1 ч.л от маслото с меда – хубаво е за около 2 часа да се изяде.

Друга рецепта за кашлица е с помощта на мед и черна ряпа. Издълбавате ряпата, слагате мед вътре и затваряте с капачето, което сте отрязали от ряпата. След няколко часа медът се е разводнил – пиете по 2 ч.л на няколко часа. В зависимост от големината, ряпата може да се използва 2 или 3 пъти.

След като изпиете съдържанието, отново добавяте мед. Когато няма сок, ряпата се свива, а капачето остава с големината, с която си е било – така ще разберете, че вече трябва да я премахнете.

Мед и черна ряпа помагат и при синузит. Слагате 1 ч.л настъргана ряпа върху парченце марля и отгоре добавяте почти същото количество мед. Направете си две подобни марлички. След това легнете и сложете марлите в основата на носа до ноздрите като целта е да ги обърнете с меда към кожата. Стойте около 20 до 30 минути. Ще усетите леко парене.

Медът може да успокои дори постоянната мигрена. За целта са ви необходими 1 бр. дафинов лист, 1 ч.л босилек, 1 с.л мед и 2 ч.ч гореща вода. Билките и меда се заливат с горещата вода и сместа се пие три пъти дневно.

Ако добавите лъжица мед в топлата вана ще се почувствате след това тонизирани и свежи. Ако приемате по 1 ч.л преди да закусите, след това същото количество два часа след обяда и непосредствено след вечеря ще нормализирате кръвното налягане.

Освен това редовният прием на мед ще успокои стомашните проблеми и ще спре киселините. Ако имате афти в устата, разтворете лъжица мед в чаша вода и жабурете 2 минути.

А ако имате някаква рана и не разполагате с подходящо мазило, намажете с мед – раничката ще се затвори по-бързо отколкото предполагате.

За подсилване на имунната система счукайте на ситно бадеми 1 кг, добавете и 1 кг акациев мед и яжте по 1 – 2 с.л всяка сутрин.

Източник: Ezine.bg