НАЧАЛО АПИТЕРАПИЯ РЕЦЕПТА НА ПЕТЪР ДЪНОВ ЗА ЛЕЧЕНИЕ С МЕД

РЕЦЕПТА НА ПЕТЪР ДЪНОВ ЗА ЛЕЧЕНИЕ С МЕД

67
Снимка: pixabay.com

Здравословните качества на меда се използват при много и разнообразни състояния. Лечителят Петър Дънов е бил категоричен, че пчелният продукт е най-добрият природен лечител и го е прилагал в разнообразни рецепти за здраве.

Медът помага и за лечение на сърдечни проблеми и стомашни язви. Съвременните изследвания доказват например, че медът може да преустанови растежа на H. pylori – бактерията, отговорна за повечето случаи на стомашна язва и редица други проблеми със стомашно-чревния тракт. Някои данни пък сочат, че киселини, които се съдържат в него, предотвратяват рака на дебелото черво.

Единственото ограничение по отношение консумацията на мед се отнася до децата под 1 г. – суровият продукт съдържа спори, които могат да предизвикат натравяне. А ето и няколко от най-популярните приложения на меда.

За първа помощ при рани – поставен върху тях, той бързо прониква в наранената тъкан и спомага за по-бързото є заздравяване. Препоръчва се и при изгаряния и ухапвания (за предпазване от инфекции).

За облекчаване на раздразненото гърло – една чаена лъжичка мед успокоява дразненето, намалява и съкращава периода на неприятните симптоми.

При алергични реакции – една лъжичка мед (най-добре непреминал термична обработка) на ден прави почти чудеса.

За лечение на кашлица – едно от най-познатите приложения на меда. Източната медицина допълва тази рецепта, като препоръчва той да се поставя в средата на една издълбана круша, да се подгрее на пара за 10-15 минути и след това да се изяде на 2-3 пъти през деня.

Против запек – една чаена лъжица мед се разтваря в чаша затоплена вода и се изпива на гладно.

Автор: ПИК