дом АГРО НОВИНИ Резитба, торене, варосване: Ето най-важните 4 мероприятия за овошките след листопада

Резитба, торене, варосване: Ето най-важните 4 мероприятия за овошките след листопада

5397
Снимка: pixabay.com

Научете съветите на един от най-добрите специалисти – доц. Димитър Сотиров от Института по земеделие в Кюстендил

Има няколко основни стъпки, които задължително трябва да направите, паднат ли листата овошките, за да имате здрава градина и плодове от нея. „Задължително мероприятие при 80% окапване на листната маса е да се направят профилактичните пръскания с медните средства“, съветва пред Агрозона доц. Димитър Сотиров от Института по земеделие – Кюстендил. Това мероприятие не е за подценяване, тъй като то лекува много гъбни болести, уточнява той.

Според него стопаните с овощни градини могат да започнат и с резитбата, окапят ли всички листа по плодните дървета. Не е необходимо да се чакат пролетните месеци, особено в големите градини, казва още той. „Там, където не може да се направи нормална резитба, трябва да се направи поне санитарна резитба – да се премахнат счупените, изгорели клонки, ако имам мумифицирани плодове, също трябва да бъдат свалени“, дава съвети специалистът.

Друго много хубаво мероприятие е да направи варосване на стволовете на дърветата с вар, като може да се сложи и меден препарат – най-често син камък. „Варосването предпазва дърветата от прекомерно нагряване през зимните месеци. Това предпазва от напукване на кората, освен това варта убива всички форми на зимуващите неприятели по стеблото, затова това е мероприятие, което може да спести много след това други операции при овошките“, коментира доц. Сотиров.

Есента се прави и запасяващо торене. Тези, които не са торили през последните години с фосфорни и калиеви торове, сега е моментът, след листопада, да наторят своите градини. Обработването е следващата стъпка – след торене се заорават торовете и листната маса, допълва още той.

Източник: agrozona.bg