дом ГРАДИНА Разсадите: Най-полезните съвети кога какво трябва да направите

Разсадите: Най-полезните съвети кога какво трябва да направите

67
Снимка: pixabay.com

Вижте в какви срокове трябва да сложите семената за ранно производство на любимите зеленчуци

През февруари за градинаря не е много работата, но пък е изключително важна, защото е свързана с по-нататъшните намерения. На първо място е сеитбата на разсадите и грижите за тях.

Разсадът за домати, които ще се отглеждат в полиетиленови оранжерии с единично покритие, се засява още в първата десетдневка в Южна България. По това време се засяват семената за оранжерии с двойно покритие в Северна България, а 7 до 10 дни по късно – и за единично. Вече става готов за пикиране най-ранният разсад от домати, отглеждан за оранжерии в Южна България.

Започва сеитба на гъстия разсад за ранни полски домати. Оптималният срок за Южна България е около 10 февруари, а на север от Балкана благоприятният момент настъпва след 20-ти.

Разсадът за ранен полски пипер се засява през първата десетдневка на месеца и в Северна България. От по-късно засетият се получава по-късна реколта, което фактически е средноранно производство.

Патладжанът, който ще се отглежда на открито в градината, се засява за производство на разсад от началото (в най-южните райони може и по-рано) до към средата на месеца постепенно от Южна към Северна България.

Разсадът за ранно зеле и ранен карфиол, който обикновено не се пикира, се засява през първата половина на февруари, отначало в южните райони, а по-късно и на север от Балкана.

От първите дни на месеца до средата на март се засява разсад за салати, които ще се отглеждат в началото под полиетиленово покритие, а след това открити. Желателно е сеитбата да се извършва на етапи, за да се разтегли периодът на беритба.

През втората половина на февруари се засява разсадът за ранни краставици, отглеждани в оранжерии с пластмасово покритие. За най-южните райони на страната, ако краставиците ще се отглеждат в оранжерии с тройно покритие, подходящият срок е около 15 февруари, за Южна България е седмица по-късно, а за Северна България след още една седмица.

При първа възможност през февруари се засяват на открито ранни моркови, спанак, грах, бамя, градинска лобода, магданоз, копър. За сеитбата им по-важно е почвата да не е кална, отколкото температурата на въздуха да не е много ниска.

Лукът, който ще се отглежда направо от семе, без арпаджик, се засява също при първа възможност през февруари, обикновено втората половина, най-късно до началото на март, като за целта се използват подходящи сортове.

Източник: agrozona.bg