дом НОВИНИ Разработиха ваксина срещу американски гнилец

Разработиха ваксина срещу американски гнилец

1244

Учени от университета в Хелзинки създадоха ваксина, с помощта на която искат да спасят популацията от пчели на планетата. Тя е наречена PrimeBEE, а основната задача е борба срещу американски гнилец, който причинява висока смъртност при пчелите, пише изданието helsinki.fi.

Чрез хранене на пчелите с ваксината ще се осигурява по-добрата им защита срещу бактериални болести. Действието на PrimeBEE е базирано на следния механизъм: общоизвестно е, че когато пчелата-майка изяде нещо, което съдържа патоген, предаването на вируса на цялото потомство е свързано с вителогенин.

Досега никой не се бе замислил възможна ли е ваксинация на пчелите. Това се дължи на факта, че имунната система на насекомите, макар да е подобна на тази на бозайниците, не съдържа един от централните елементи на генетичната памет на имунитета – антителата.

Ние открихме механизъм, който показва реално как може да се ваксинират насекомите. Може да предадете сигнала от едно поколение на следващото, разказва един от изследователите – Далял Фрейтак. Тя изучава имунната система на насекомите от години.

Изучавайки пеперуди, Фрейтек, забелязва, че ако родителското поколение е било беззащитно срещу заразяване с определена бактерия, съдържаща се в храната, то потомство вече показвало по-добър имунитет.

Източник: marica.bg