дом НОВИНИ Разработена е ваксина срещу американския гнилец

Разработена е ваксина срещу американския гнилец

741

Имунната система на насекомите, макар и сходна с тази на бозайниците, е лишена от един от централните механизми на имунната памет на бозайниците – антителата. До сега се считаше, че поради тази причина ваксинирането на насекомите, включително и медоносните пчели, е невъзможно. Съвсем наскоро, биолози от Университета в Хелзинки – Финландия доказаха обратното.

В края на 2018 година Пресцентърът на Университета в Хелзинки съобщи, че колектив от учени, ръководен от Далиал Фрейтак, е разработил ваксина срещу американския гнилец и е в процес на окончателните изпитания и съвсем скоро ваксината може да бъде пусната на пазара.

Механизмът на действие на тази ваксина, наречена Prime BEE, е разработен в продължение на много години опити с молци и други насекоми. При това е обърнато специално внимание на факта, че опитните насекоми, които са били заразени с определени видове бактерии са създавали имунитет точно срещу тези бактерии и са го предавали на следващото поколение чрез белтъка виталоген. Ролята на този белтък е използвана от финландските учени и е в основата на разработената от тях ваксина за пчелните семейства.

Ваксината се поставя в сухата храна (канди), която използват пчелите-кърмачки и с нея хранят пчелната майка. Когато пчелната майка поеме тази храна, молекулите на ваксината се свързват с виталогена и чрез него достигат до хемолимфата на мастното тяло на майката, а от там в нейните репродуктивни органи и в снасяните от нея яйца. В бъдеще тези молекули ще действат като индуктори за имунна реакция в следващите поколения пчели. В резултат на това цялото пчелно семейство ще създаде имунитет срещу американския гнилец.

Отделът за иновации при Университета в Хелзинки ще регистрира патент за това изобретение и след това ще бъде пуснат на пазара. Производството на ваксината Prime BEE ще се извършва от компанията Dalan Animal Health. Все още не е определен в какъв срок този продукт ще бъде пуснат на пазара.

Планира се в бъдеще на пчеларите да бъде предоставена тази ваксина, а също така и пчелни майки, които са ваксинирани срещу американския гнилец.

В по-далечно бъдеще учените предвиждат да създадат ваксина и срещу европейския гнилец, както и срещу други болести по пчелите.

Превод: Стоян ВЕЛИЧКОВ

Източник: Пчеларски Вестник