дом СЪВЕТИ РАБОТА С ПЧЕЛИТЕ ПРЕЗ ЦЯЛАТА ГОДИНА

РАБОТА С ПЧЕЛИТЕ ПРЕЗ ЦЯЛАТА ГОДИНА

1324
Снимка: pixabay.com

Работата с пчелните семейства за много пчелари изглежда на пръв поглед едва ли не като един занаят. Като погледне човек начинът на работата с пчелите, лекотата с която те преодоляват понякога много големи трудности, ти се приисква и на теб, драги наблюдателю, да си направиш една разходка из природата и си вземеш малко мед.

Както в много статии съм писал ще го повторя и сега: липсата на едно изравнено по отношение употреба на терминологии, както и работа с пчелните семейства образование, прави от една страна от сръчните пчелари много добри в „занаята“, даже и перфекционисти, а голямата част от останалите, посредствени занаятчии, стремящи се колкото се може повече мед и прашец от семействата си да получат независимо от това какво ще струва всичко това.

Аз написах до сега много статии, както и три книги, занимавайки се задълбочено с начините на работа с пчелните семейства. С тази серия от статии ще се спра главно върху всеки отделен, главен момент при работа с пчелните семейства. Те не са много, но са като един пътепоказател през целия работен пчеларски сезон. Според моите наблюдения много често пчеларите сами си усложняват работата. При една добре подготвена и организирана работа пчеларят ще избегне много нежелани усложнения, особено през пролетта. Според моите наблюдения, противно на много схващания, пчеларският сезон започва с излюпване на зимните пчели, т.е края на месец август. Знам, че много пчелари веднага ще ми възразят и разбира се много хора ще им дадат право, но въпреки това аз считам, че поставянето на основата за развитие на едно семейство започва от този момент, от който пчеларят е подредил къде ще трябва да бъде зимното кълбо и къде ще бъде поставено началото на пролетното гнездо на семейството. При всички наблюдения, които съм правил, съм стигнал до заключението, че винаги когато гнездото е в средата на корпуса, на същото място пчелите образуват и зимното кълбо. През пролетта от своя страна, там където е било зимното кълбо, там пчелите полагат основите и на пролетното гнездо. Когато пчеларите спазват тези наложени от самите пчели взаимоотношения, си спестяват невероятно много големи главоболия.

Тук ще си позволя да започна сезона на пчелните семейства след големия очистителен полет. Аз работя през цялата година с найлонов пластик върху най-горния корпус. Работя главно с немската мярка Дойче-норм. Семействата ми презимуват в два корпуса, а по време на паша съм увеличавал корпусите до пет. Имал съм семейства, чийто брой на пчелите е стигал до 100 000 и при това само с една майка. Всяко развитие в едно семейство може да се манипулира и по този начин да се стигне до едно състояние, при което пчелните семейства не се роят. Как става всичко това е въпрос на подход към пчелното семейство непосредствено след главния очистителен полет през пролетта. Датите са различни, но подходът е винаги един и същ.

На втория ден след големия прочиствателен полет, повдигам капака на семейството, което контролирам, записвам всичко, което съм видял, а то е:

Брой на питите, колко междупития са плътно запълнени с пчели, бавно повдигам найлоновият пластик от единия ъгъл, за да проверя реакцията на пчелите. Ако пчелите продължават да си работят и само отделни пчели излитат и някои даже се връщат, означава че при това семейство всичко е в ред.

По този начин установявам силата на презимувалите семейства. Ако в едно семейство 6, 7 или 8 междупития са много добре заети с пчели, означава по мое мнение, че семейството е в много добра изходна база за събиране на изобилна паша. Ако при едно семейство само три междупития са заети с пчели и въпреки това семейството е спокойно, означава че в семейството всичко е в ред, но семейството е сравнително слабо за първата паша. Причините това семейство да е по-слабо не означава непременно, че майката не е качествена.

Съветвам ви, никога не избързвайте с преценките за качеството на майките или на семействата преди да се затвърди добитото впечатление. През зимата е достатъчно само някакво смущение от външен характер, за да наруши спокойствието при някое семейство, без това смущение да успее да наруши спокойствието при всички семейства. Ако прегледът съм го направил на втория ден след прочиствателния полет, записвам точно данните от всяко семейство. 17–18 дни след този преглед при това състояние на семействата аз вземам от едно силно семейство една пита с пило, което предстои да се излюпва, но без пчелите, и заменям питата с излюпващото се пило с една пита от слабото семейство, на която няма пило също без пчелите.

Ефектът е следния: в силното семейство остават пчелите, които се грижеха за пилото, което им отнех и те усилено приготвят питата, която им давам от слабото семейство. Като резултат майката снася веднага яйца в ново приготвената от пчелите пита.

При слабото семейство новоизлюпените пчели приготвят килийките, за да може майката да снесе яйца. Цялата тази процедура трае няколко минути. Това изравняване на пилото го правя, а също така препоръчвам да се прави, само при очевидна разлика между броя на пчелите, както и на питите с пило при семействата. При 30 пчелни семейства обикновено правя това изравняване на пилото при 10 до 12 пчелни семейства.

С тази стъпка аз изравнявам, 42 дни преди да започне пролетната паша, семействата по сила и със 100% гаранция, че силните семейства няма да се роят. Освен това и добивът на мед почти при всички семейства по количество се изравнява. По моя преценка няма добри или пък лоши майки, а добри или лоши пчелари.

След като едно семейство е презимувало, не е редно да търсиме вина, а да търсиме изход и да разрешим въпроса. Чрез този подход аз увеличавам възможностите да направя повече отводки. Една добре направена отводка струва колкото 10 кг. мед поне в Швейцария и пчелните семейства не губят в никакъв случай от пашата. С моето решение аз с един замах разрешавам три съществено важни проблеми.

Изравнявам по сила семействата, което спомага във всяко семейство на време да се излюпят млади пчели, които са в състояние да изградят нови основи, майките се активират и се открива възможността да направя повече отводки, и се стига до това, че от почти всички семейства получавам мед и прашец. Всички знаем, че една майка може да снесе между 1500 до 2000 яйца!!!! Направете така, че майките да снасят по 2000 яйца на денонощие!!! Но без измама чрез подхранването с кристална захар. От всеки от вас зависи как да манипулирате семействата и използвате тяхното интензивно събиране на мед и прашец.

На пръв поглед, всичко което съм осъществил по време на моята работа с пчелите при изравняването на пилото при семействата е не повече и не по-малко един успешен опит да предотвратя при силните семейства неизбежните рояци, както и да изравня добива на мед при семействата. Когато при едно пчелно семейство съотношението между броя на пчелите при различните генерации е хармонично, и семейството е спокойно. Това е и главната причина, която ме наведе на мисълта да изравнявам пилото след пролетния прочиствателен полет. Причините защо някои семейства претърпяват по-големи загуби на пчели през зимата са най-различни. Анализи да се правят е безполезно. За всичко това пчеларят би трябвало да мисли и вземе съответните мерки още на края на месец август както и месец септември. В наличието на хармония между генерациите в едно пчелно семейство се крие и тайната на едно успешно пчеларство. Затова не забравяйте едно златно правило: „Върви при пчелите колкото се може по-рядко и отваряй семействата само когато е необходимо”. Това не ти пречи да застанеш до кошера и да наблюдаваш движението на пчелите на прелката и полетът им. Доброто наблюдателно око на пчеларя ще разбере състоянието на едно семейство само след пет минути наблюдение на прелката.

Автор: Никола Беров – Швейцария    nberov@bluewin.ch   Източник: Пчеларски Вестник