дом АГРО НОВИНИ Първи сме в света по износ на патешки дроб

Първи сме в света по износ на патешки дроб

164
Снимка: pixabay.com

БСК: Износът на България надхвърля 50 млрд. долара

Българският износ продължава да расте и през 2022 г. като достига 50,25 млрд. долара или с 21% повече, отколкото през 2021 г., когато е бил 41,9 млрд. долара. Това се казва в анализ на Българската стопанска камара.

Страната ни се изкачва на 57 място в света по експорт от 59 място година по-рано. В ЕС запазваме 20-то място – и за 2021 г., и за 2022 г., предаде Нова ТВ.

България държи 36,7% от световния износ на патешки черен дроб, 26% от износа на замразено патешко месо и 18% от износа на прясно патешко месо, макар и не големи обеми – сумарно за около 150 млн. щ.д.

Временно консервираните череши имат 17,6% дял, слънчогледово кюспе – 12,4%, маслодаен слънчоглед и сурово слънчогледово масло – по 10,9%.

Износът на зърно заема пета позиция, като водещите продукти в тази група са пшеницата – с ръст 15% средно годишно без ръст в количество, и царевицата – ръст от 4% в стойност и спад в количество 11% средно за 5-годишния период. Значим ръст наблюдаваме при ориза, но с обеми далеч зад пшеницата и царевицата.

За последните 5 години износът ни расте средногодишно с 11%

Това означава, че България продължава да печели позиции на световните пазари.

При 7 от десетте водещи експортни пазара България постига положителен търговски баланс, вкл. с най-големите европейски износители – Германия, Италия, Франция, Белгия. Най-голям отрицателен баланс имаме с Русия, Китай, Турция и Нидерландия.

Енергоносителите формират над 1/3 от износа

Групите стоки с най-голям износ са енергоносители (горива и електроенергия), електротехника и електроника, мед и изделия от мед, машини и апарати. Тези 4 групи стоки формират над 1/3 от износа ни.

Благодарение на ръст от 147% за една година, енергоносителите успяват да се изкачат на първа позиция. Най-голям принос има износът на горива за Украйна – 892 млн. щ.д., но и за Египет, Турция и Гибралтар, за където изнасяме горива за по над 400 млн. щ.д. В количествено изражение, износът на горива се увеличава почти 2,5 пъти през 2022 спрямо 2021 г., на петролен газ – с 1/3. Износът на електроенергия е за малко над 1 млрд. щ.д., основно за Словения, Сърбия и Македония. Количественият спад в износа на електроенергия е почти 2 пъти за една година.

Източник: agrozona.bg