дом АПИТЕРАПИЯ Пчелното млечице: Най-феноменалният пчелен продукт!

Пчелното млечице: Най-феноменалният пчелен продукт!

1033

Пчелното млечице притежава невероятни лечебни свойства и е мощен биостимулатор за организма

Неведнъж сме писали за невероятните свойства на меда и пчелните продукти, но може би най-феноменалният от тях е пчелното млечице. То представлява уникална добре балансирана хранителна смес, състояща се от множество компоненти, отделяни от пчелите кърмачки. Благодарение на своя състав продуктът притежава невероятни фармакологични свойства и представлява мощен биологичен стимулатор.

По своята консистенция прясното пчелно млечице напомня сметана. Цветът му е млечно бял, с приятен аромат е и остър кисел вкус. То съдържа всички основни вещества, необходими за изграждането на живия организъм: белтъчини, въглехидрати и масти. Освен това в него има много витамини, минерални соли, ензими и други биологично активни вещества, някои от които все още недостатъчно проучени и идентифицирани. Съставът му варира както в зависимост от расата на пчелите, така и от възрастта на личинките, от които е иззето млечицето. От микроелементите, съдържащи се в млечицето, интерес представляват желязото, манганът, цинкът и кобалтът, които са важни за кръвообразуването вещества.

Интерес представлява и влизащата в състава му ДНК, която носи наследствената информация за общото оздравяване на организма и благодарение на това продуктът оказва регенериращо въздействие върху стареещите клетки и тъкани в човешкото тяло.
Основното действие на пчелното млечице се изразява в повишаване на имунитета на човека до ниво, при което той може самостоятелно да се бори с болестите. То се използва успешно за профилактика на най-сложните заболявания. Благодарение на приемането му се намалява физическата умора и се сваля нервното напрежение, силите се възстановяват, подобряват се апетитът, сънят, паметта и трудоспособността.

Отделно, млечицето подобрява лактацията при жените кърмачки, стимулира работата на сърцето и под неговото въздействие протича регулиране на обмяната на веществата. То влияе положително върху централната и периферната нервна система, помага за по-доброто усвояване на глюкозата и кислорода от мозъка. Способства и за възстановяване на функциите на жлезите с вътрешна секреция. Уникалният пчелен продукт се явява и ефективно противорадиационно, антимикробно и бактерицидно средство. Той потиска развитието на микробите и въздейства пагубно върху стрептококите, туберкулозния бацил и други патогенни микроорганизми.

Приемането на пчелно млечице подпомага нормализирането на кръвното налягане, понижаването на нивото на кръвната захар и спомага възстановяването след инфаркт на миокарда. Ускорява извеждането на тежките метали от организма, както и развитието на костната тъкан, което е много полезно при различните счупвания.

Противопоказно е обаче при наличието на тумори от различен характер, болестта на Адисон, алергии към пчелни продукти и заболявания с остър инфекциозен характер. То не трябва да се взима вечер, тъй като приемът му се съпровожда с повишена възбуда и учестяване на пулса, което може да доведе до безсъние. Тази реакция по принцип  е резултат от силната му биологична активност.

Автор : проф. Христо Мермерски  Вестник Десант