дом НОВИНИ ПЧЕЛНИЯТ МЕД И СПОРТИСТИТЕ

ПЧЕЛНИЯТ МЕД И СПОРТИСТИТЕ

387

Сърцето на човека при своята нормална дейност (дори и в състояние на покой) извършва голяма работа. Много по-големи са изискванията към него при спортните игри и упражнения, а най-големи са при някои олимпийски дисциплини, където става въпрос за световни рекорди и затова физическото изчерпване е максимално.
Търсена е най-идеалната храна, която при спортната дейност би осигурила на спортистите възможните най-големи физически и духовни сили. Установено е, че медът със своите изключителни качества като енергиен източник най-добре отговаря на всички изисквания, поставяни пред спортистите.

Неговите инвертни захари, гликоза и фруктоза са готови хранителни продукти (енергиен източник) за сърцето и цялата мускулатура. Те преминават направо в кръвта. Чрез повишаване на физическото натоварване съразмерно се повишава и обмяната на веществата, при която неизбежно необходими са витамини от групата “В”. С използуването на меда организмът на спортиста бързо ще си ги набави.
Със своята висока калорийна стойност медът създава сравнително много енергия дори и при употребата на малки дози. Препоръчва се да се взема преди състезанието, в почивките (при групови игри – състезания) и след това. При изследванията за издръжливост спортистите са показали по-добри резултати, когато 30 минути преди състезанието са получавали по две супени лъжици мед. Когато не са получавали мед, показаните резултати са били по-слаби. Когато е даван мед по средата на изследването, показателите отново доближавали предишните стойности.
Хокеисти, баскетболисти, футболисти, на които в почивките е даван мед, са потвърдили неговото усилващо действие във втората половина или в третината на състезанието.

Спортистите, които е трябвало да играят (или тренират) след работа или учение и на обяд са получили мед, не са чувствували умора и техните сили били нормални.
От напрегнатата спортна или трудова дейност се губи тегло. Това тегло се ограничава, като се дават 10-12 чаени лъжички мед през деня. Медът успешно е прилаган и при хранителни диети, също и при диети за отслабване. Чаена лъжичка мед в края на обеда предизвиква чувство на ситост и по такъв начин помага лесно да се понася диетата за отслабване (редукционна диета).

По време на спортните игри се препоръчва употребата на мед в дневни дози 30 до 50 г и разнообразяване на менюто на спортистите и с други изделия от мед – медени печива, мед с мляко, меден млечен специалитет с плодове, мед в чай.
Медът е подходящо регулиращо средство в храната на тези спортисти, които извършват пътувания до отдалечени страни и срещат трудности с храната в чуждата среда.

Спортът може да донесе здраве само когато се грижим и за правилното хранене на спортиста.

Борис ЯНЕВ

Източник: Пчеларски Вестник