дом НОВИНИ ПЧЕЛИТЕ СЕ ПРИСТРАСТЯВАТ КЪМ ПЕСТИЦИДИТЕ

ПЧЕЛИТЕ СЕ ПРИСТРАСТЯВАТ КЪМ ПЕСТИЦИДИТЕ

144

Пчелите са развили слабост към определени растения, които обичайно съдържат пестициди, разкри скорошно проучване. Афинитетът, проявяван от пчелите, е подобен на пристрастяването към пушачите към никотина в цигарите. Замърсеният с химикалите растителен нектар е потенциално опасен за пчелите и, за съжаление, изследователите откриват все по-големи количества у пчелните колонии.

За да стигне до тези изводи, един британски изследователски екип е ровел серия от проучвания чрез 10-дневни изпитателни периоди, предлагайки на 10 различни пчелни колонии достъп до чист захарен разтвор, както и до такъв, съдържащ неоникотиноиди. По време опитите се оказало, че пчелите все повече предпочитат захарния сироп, „ароматизиран“ с пестициди, пред над натуралния захарен сироп.

„Интересното е, че неоникотиноидите засягат нервните рецептори у насекомите по начин, подобен на засягането на рецепторите от никотина при бозайниците“, обяснява Ричард Гил, изследовател в катедрата по биологични науки в Imperial College в Лондон. „Макар че неоникотиноидите са противоречиви, … считам, че е по-разумно да се възползваме от сегашните познания и допълнителните проучвания, за да дадем насоки за по-отговорно използване на неоникотиноидите, вместо пълна забрана“.

Изследователите ще продължат да експериментират с пчелите, според водещия учен Андрес Арсе, който е част от същия отдел на колежа като Гил. „Много от изследвания за неоникотиноидите се базират на хранене на пчелите изключително с пестициди, но в реалността дивите пчели имат избор къде да се хранят“, каза Арсе. „Искахме да узнаем дали пчелите могат да открият пестицидите и да се научат да ги избягват, като се хранят с незамърсена храна. Сега трябва да проведем допълнителни проучвания, за да се опитаме да разберем механизма, по който те придобиват своето предпочитание“.

Задълбочените проучвания в тази посока ще имат сериозни последици за селскостопанските практики по света, след като много страни вече наложиха забрана за използванет нанеоникотиноиди. Това стана след изобилни доказателства, че химикалите имат неблагоприятен ефект върху пчелните колонии.

Източник: GreenTech.bg