дом НОВИНИ Пчелите предпочитат земеделски райони

Пчелите предпочитат земеделски райони

108
Снимка: pixabay.com

Пчелите предпочитат цветовете, които се намират в земеделски райони спрямо тези в градски, това сочи проучване, направено от Държавния университет в Охайо. Поведението на медоносните насекоми било изучавано от късно лято до началото на пролетта, пише sciencedaily.com.

Те предпочитали земеделските насаждения пред разнообразието на цветове в кварталите на града. Пчелите винаги избирали растенията в земеделските райони и дори отбелязали 96% събран цветен прашец от една точка. Дъглас Спонслър, част от екипа на изследването, отбелязва, че пчелите не ги е грижа толкова за разнообразието на пашата, а по-скоро си имат любими видове и търсят големи полета от тях. Изследователите забелязали, че медоносните насекоми имали предпочитания към златника (известен още като енчец).

Търсенето на паша от пчелите било особено засилено в края на пчеларския сезон, когато насекомите се готвели да презимуват.

„Когато пчелите имат избор, отиват в обработваемата земя, имаме проблеми със запазването на нашите градски колонии живи…“, коментира Рийд Джонсън от университета в Охайо.

Източник: agrozona.bg