дом ЗА ПЧЕЛИТЕ Пчелите, микропластмасата и как насекомите участват в разпространението й

Пчелите, микропластмасата и как насекомите участват в разпространението й

1262
Снимка: pixabay.com

Пчелите са сред от животинските видове, които изчезват с много бързи темпове в последните години. Това е наистина притеснително, защото от тяхната популация зависи в голяма степен изхранването ни – без опрашване няма реколта.
В продължение на десетилетия учените наблюдават замърсяването на въздуха и през ефекта, който то оказва върху медоносните насекоми. Тежки метали, пестициди, радиоактивни отпадъци – всички те имат своето влияние. А напоследък един от найсериозните замърсители са оказва микропластмасата.

През 70-те години на миналия век се правят изследвания за пчелите и по-големите парчета макропластмаса и се установява, че насекомите изрязват от тях парченца с формата на полумесец – точно както правят с листата. Някои от тях дори занасят в кошерите си парченца от торбички, опаковки и други пластмасови изделия.

Днес обаче акцентът е върху въздействието между пчелите и микропластмасата. Насекомите са в досег с растенията, водата, почвата и въздуха, а всички те са пряко засегнати от замърсяването.
За проучването, проведено в Дания, учените събират хиляди пчели-работнички от 19 пчелина – девет в центъра на Копенхаген и 10 в крайградските и селските райони извън града. Те са взети директно от кошера, транспортирани са в чиста среда, след което се евтаназирани чрез замразяване и са старателно измити, за да се отстранят всички частици от тялото и краката им.

След това с помощта на микроскоп и инфрачервена светлина частиците са сортирани по размер, форма и вид материал. А резултатът е, че 15% от тях са микропластмаси, представляващи 13 различни синтетични полимера. Полиестерът доминира сред влакната, последван от полиетилен и поливинилхлорид. По пчелите също така полепват естествени памучни влакна.

Очаквано върху градските пчели са открити много повече частици микропластмаса. Но неприятната изненада е, че е голямо количеството им и при тези в крайградските и селските райони. Предположението на учените е, че вятърът разпространява частиците и така концентрацията им е еднаква в по-равните райони.
Тялото на пчелите е покрито от милиони косъмчета, чието основно предназначение е да пренася пчелния прашец от цвят на цвят. Но, оказва се, покрай него се закачат и куп други частици, на които не им е там мястото. Така микропластмасата се пренася лесно и чрез растенията, а пчелите се оказват част от процеса на разпространението на частиците по нашата планета, предава National Geographic.
Разбира се, важно е и доколко микропластмасата е опасна за самите пчели.

Учените все още спорят по въпроса дали насекомите вече са се адаптирали към наличието на този материал в околната среда или не.

При експеримент, проведен в Китай, се доказва, че поглъщането на частици микропластмаса не води до повишена смъртност сред пчелите, но променя микробиома им, от което можем да заключим, че оказва негативен ефект върху съществуването им. Друг е въпросът, че химикалите, с които се обработва
пластмаса, могат да я направят в пъти по-вредна. А когато към тях добавим и
пестициди, коктейлът може да стане наистина смъртоносен.

Източник: /КРОСС/