дом НОВИНИ Пчелите забравят пътя към кошера заради отровните химикали

Пчелите забравят пътя към кошера заради отровните химикали

99
Снимка: pixabay.com

Биолозите са открили, че някои от пестицидите, с които се пръскат земеделските растения за борба с вредните насекоми, може да нарушат пространственото мислене на пчелите. Изследването е публикувано в списание Scientific Reports.

Учените от Лондон са установили, че неоникотиноидите водят до това, че пчелите забравят кои цветове вече са опрашили. В резултат на това те започват да посещават растения, където вече са били, което води до силно снижаване на ефективността от събирането на нектара. По думите на биолозите, под въздействието на препаратите, пчелите може да забравят пътя към дома.В изследването си експертите са изучавали влиянието на един от неоникотиноидите – Thiamethoxam, върху пространствената памет на земната пчела (Bombus terrestris)
Те са адаптирали за насекомите лабиринт, който обичайно се използва в експериментите по изучаване на паметта и възможностите за обучение на плъховете. В хода на експеримента изследователите са установили, че пчелите, които са третирани сThiamethoxam по бавно изпълнявали задачата си да опрашват цветовете. Освен това често забравят, какви растения вече са опрашили. Отчетено е също така, че с повишението на дозата на пестицида, насекомите страдат повече.Пчелите опрашват около една трета от културните растения в света. Това е основателна причина, учените да настояват властите да преразгледат списъкът на изполваните пестициди в селското стопанство.  Изследването е публикувано в списанието Scientific Reports.