дом АПИТЕРАПИЯ ПЧЕЛЕН ПРАШЕЦ – ЦЕНЕН ДАР ОТ ПРИРОДАТА

ПЧЕЛЕН ПРАШЕЦ – ЦЕНЕН ДАР ОТ ПРИРОДАТА

1110

Всеки е чувал за съществуването на пчелния прашец, но са малко хората, които знаят какво е той. Това е смес от цветен прашец, нектар, ензими, мед, восък и пчелни секрети. Пчелите събират цветен прашец от растенията и го транспортират до кошера, където го съхраняват и използват като храна за колонията. Пчелният прашец не трябва да се бърка с други пчелни продукти като мед, пчелно млечице или пчелна пита.

Той е изключително полезен за човешкото здраве и дори наскоро в Германия бе признат официално за вид природно лекарство.

Съставът на пчелния прашец е богат. Той съдържа огромни количества аминокиселини, витамини, липиди и още 250 активни вещества. Това концентрирано богатство му дава способността да се справя с редица предизвикателства пред човешкото здраве. Вижте някои от невероятните свойства на цветния прашец в следващите редове.

Предпазва от свободни радикали и хронични заболявания

Пчелният прашец е пълен с разнообразие от антиоксиданти, сред които флавоноиди, каротеноиди, кверцетин, камферол и глутатион. Антиоксидантите защитават тялото от потенциално вредни молекули, наречени свободни радикали. Увреждането от свободните радикали е свързано с хронични заболявания като диабет тип 2. В последните години няколко проучвания показаха, че пчелните антиоксиданти могат да намалят хроничното възпаление, да премахнат вредните бактерии, да се борят с инфекциите и дори с растежа и разпространението на тумори.

Понижава риска от сърдечно-съдовите заболявания

Сърдечните заболявания са водеща причина за смърт в световен мащаб. Както високите нива на липиди в кръвта, така и високият холестерол са свързани с повишен риск от сърдечни заболявания. Интересното е, че пчелният прашец е сред храните, които могат да понижат тези рискови фактори. Пчелният прашец дори се ползва като лекарство при хората с късогледство, причинено от запушени артерии. Добавките от пчелен прашец понижават холестерола в кръвта, което увеличава зрителното поле.

Стимулира и предпазва черния дроб

Черният дроб е жизненоважен орган, който разгражда и отстранява токсините от кръвта. Проучвания са установили, че пчелният прашец може да подобри детоксикиращите му способности. Пчелният продукт също отстранява от кръвта повече отпадъчни продукти, като малондиалдехид и урея. Други проучвания показват, че пчелният прашец предпазва черния дроб от увреждания от няколко токсични вещества, включително и от предозиране с лекарства.

Има силни противовъзпалителни свойства

Приложението на челния прашец е богато. Той традиционно се използва за намаляване на подуването. Изследване показва, че екстрактът от пчелен прашец намалява отока със 75%. Всъщност неговите противовъзпалителни ефекти са сравнени с няколко нестероидни противовъзпалителни лекарства и се смятат от мнозина за много по-щадящи, но също толкова ефективни. Пчелният прашец съдържа и няколко съединения, които могат да намалят възпалението и подуването, включително антиоксидант кверцетин, който намалява производството на възпалителни омега-6 мастни киселини. Нещо повече, растителните съединения в пчелния прашец могат да потиснат биологичните процеси, които стимулират производството на възпалителни хормони.

Подсилва имунитета

Пчелният прашец има способността да стимулира имунната система, като по този начин помага да се избегнат заболявания и нежелани реакции. Може да намали риска от алергии. Това свойство идва от способността му да намалява активирането на мастоцитите – мастните клетки, когато се активират и освобождават химикалите, предизвикващи алергична реакция. Пчелният прашец има антимикробни свойства, което значително помага на имунитета. Известно е, че екстрактът от пчелен прашец убива успешно потенциално вредни бактерии като ешерихия коли, салмонела, Pseudomonas aeruginosa, както и тези, които причиняват инфекции на стафилозата.

Източник: Ezine.bg