НАЧАЛО ЗА ПЧЕЛИТЕ ПЧЕЛАРСТВО НО КАК?

ПЧЕЛАРСТВО НО КАК?

189
Снимка: pixabay.com
  • 35
  •  
  •  
  •  
  •  

Желанието на много хора да станат пчелари е много лесно и при това с две думи обяснимо: Мед и Алчност. Не всеки кандидат да стане пчелар си задава въпросите колко сложна е материята, която е необходима, за да се изучи, преди да сте решили да се занимавате с пчеларство. Не веднаж съм правил сравнение между трикраките столчета покрай софрата, на които сядахме при по-значителните празници преди десетки години, и пчеларството. За да започнеш да се занимаваш с пчеларство е необходимо да усвоиш или по-правилно казано да вземеш при сърце трите основни науки, на базата на които е изграден и съществува животът във всичките си разновидности върху нашата планета Земя. А това са: Елементарната Физика, Химия, както и Биология на пчелното семейство. Не е необходимо да станеш физик, химик или кой знае някакъв си специалист по тези висши науки, но елементарните познания са изключително необходими и при това за всички пчелари. Необходимо е едно изравнено понятие засягащо всички детайли при пчеларството, защото пчеларствто засяга, като отрасъл в селското стопанство, всички пчелари и свързаните с пчеларството други отрасли в селското стопанство. Само тогава ще разберете ролята на трите крака на трикракото столче. Липсва ли един от тези три крака, столчето ще падне и вие с него също. Именно в овладяването на тази материя се крие и успеха на всеки пчелар. Не един, а много ще отговорят спонтанно: ами, че аз и без да ги знам всички тези измишльотини пак получавам мед. „Е па дедо ми е работил така и е получавал мед, защо да не правим като него и азе”.

Ние пчеларстваме на съвсем друга база и технология при пчеларството, както и изискванията при работа с пчелите станаха съвсем различни. Тръвната не отговаря на съвременните изисквания и освен това из цял свят се появиха кашери от най-различен вид. Кошерите поникнаха като гъби, и всеки защитава своето откритие. Едни обаче не промениха своя начин на живот – ПЧЕЛИТЕ. Те си останаха верни на законите, които направляват всички степени на развитие в животинския свят. Зимното кълбо образувано от пчелите си остана кълбо както в диво състояние, а така също и в тръвната, както и в модерните кошери от всеки тип. Именно от тази изходна гледна точка се изразяват и подчертават различията между всички системи кошери. Развитието на едно пчелно семейство от кълбо през пролетта започва да расте и се развива нагоре, тоест по посоката на където се движи топлината. Това е именно законът на Термодинамиката във Физиката. Тъй като пчелите са студенокръвни насекоми не им остава никакъв друг избор, освен да следват топлината, която произвеждат те и от кълбото се получава цилиндър. От остта на всеки цилиндър до периферията всички растояния са еднакви, което означава, че температурата се разпространява равномерно. Именно поради тази причина всеки кошер, който е близък по размери до куб е най-близък до развитието на едно пчелно семейство в диво състояние. Не веднаж съм писал, че немската мярка е най-подходяща за пчеларска работа при нашите климатични условия. Имал съм не единични случаи, при които едно пчелно семейство достига едно развитие и при това само с една майка, до пет корпуса, което означава 96 000 до 100 000 пчели и получава добив от 70—80 килограма мед, и при това в Швейцария.

В тази статия ще се спра главно на грешките, които пчеларите допускат при употребата на киселини през есенните месеци за отстраняването на акарите от пчелните семейства. Аз не веднъж съм подчертавал, че ако някой твърдоглав пчелар си е наумил именно с мравчена или оксалова киселина да премахне акарите, нека стори това, но не по-късно от 15 август. Писах и пак повтарям, киселините, освен акарите унищожават милиарди микроорганизми, остатъците от които са за нас простосмъртните невидими, но пчелите ги виждат и понеже през лятото пчелите са много на брой и при това са летни пчели, отстраняват всичко, което не принадлежи към семейството. През есенните и зимни месеци пчелите са значително по-малко на брой и не могат да смогнат да изхвърлят тези остатъци. Ето ти големият възникнал въпрос. През февруари и март се появяват инфекциозни заболявания!!! Е, от къде дойде пък тази инфекция, след като е видно, че пчелите не са имали никакъв контакт с други семейства?

Едно третиране с оксалова киселина през ноември, декември или пък януари е пагубно, защото пчелното семейство е образувало вече зимното кълбо и се намира във въглероден двуокис наркоза. Функциите в организма на пчелите рязко се забавят и от 15 декември до края на февруари понякога и част от март, употребяват не повече от 500 до 600 грама мед на семейство на месец. Едно семейство, което е третирано през този интервал от годината или загива, или ако случайно оцелее ще бъде само в тежест на пчеларя, докато той успее да го закрепи. От такова семейство пчеларят не може да получи никаква реколта.

Подреждане на питите в семействата, в зависимост от това къде ще бъде зимното кълбо, трябва да се направи на края на м. август, както и създаване на оптимални условия, за да подсигурим едно безпрепятственно презимуване. По мое мнение, в резултат на дългогодишни наблюдения, след третиранията, които съм правил в интервала между 25 юли в един интервал от 17 дни, оставям семействата за една седмица на спокойствие.

Тези 7 дни пчелите благодарение на големия си брой успяват да почистят и най-закътаните вредни за семейството остатъци. След това подреждам питите така, че главното пило да бъде в средата на плодника, ако е Дадан–Блат и в първите два корпуса, ако е немската мярка, като внимавам да има достатъчно пити с прашец и мед в близост до пилото. По този начин аз определям къде пчелите ще трябва да си устроят зимното кълбо. По принцип там, където е последното пило, там пчелите установяват зимното си кълбо. Във втория корпус, на мястото на първата и десетата пита, поставям по една хранилка. Понеже в Швейцария последният мед не е подходящ поради съдържанието на много и различни по рода си захари за презимуване, сме принудени да ги подхранваме с 22 литра разтвор от един килограм захар смесен с един литър вода. Една хранилка събира един литър и половина. След подхранването оставям хранилките на местата си. Въздухът в тях служи като естественна изолация. Ако съм подхранвал семействата от горе с хранилка под капака, тогава вместо първата и десетата пита слагам изолатори от стиропор, но само във втория корпус. Стиропорът не променя рязко температурата си и не дава възможност да се кондензира вода от изпаренията предизвикани от топлината, произведена от кълбото.

Всеки пчелар повдига капака на кошера с рамкоповдигач!!! Защо? Защото капака е залепен почти херметически за корпуса от самите пчели!!!

Но защо е залепен? Защото пчелите не могат да живеят в едно пространство с два или повече отвора. По една проста причина, пчелите не могат да живеят при наличието на течение. В диво състояние, в една хралупа, те запечатват всички отвори без входа. Когато са на един клон, те са заобиколени от всички страни с въздух. Аз слагам върху най-горния корпус непосредствено под капака найлонов пластик. Това правя от 25 години и до днес.

Кое ме наведе на мисълта да употребявам найлонов пластик? Когато няма пластик или найлон, капака е бил винаги плътно залепен с восък и прополис върху последния корпус. Колкото и внимателно да съм вземал капака, винаги семействата ставаха неспокойни и това ми пречеше да добия ясна представа в какво състояние се намира съответното семейство. Освен това, ако капака е импрегниран, се кондензират водни капки. Ако не е импрегниран се овлажнява с всичките си последици. При наличието на найлон, капакът не е залепен с восък и клей за корпуса, и пчелите остават съвсем спокойни. При един бегъл поглед аз знам каква работа ми предстои. Повдигна ли малко пластика и ако пчелите продължат да са спокойни, това показва, че е по-добре да отида да си изпия кафето преди да съм нанесъл някоя беля на семейството. Така, че от пет минути наблюдаване полета на пчелите на прелката и един бегъл поглед през пластика, картината за това семмейство е ясна. Някои колеги, както в Швейцария, а така също и в България се опасяваха от кондензираната вода по пластика!!! Първо количеството й е незначително и не представлява проблем за загриженост.

Що се отнася до водата, която се съдържа в меда взета като източник за утоляването на жаждата!?! Ами, че и храната /манджата/ има колкото щеш вода, но това не ни пречи да изпием една бира, чаша вино или минирална вода. Самите функции хранене и приемане на течност се допълват и не трябва да мислим, че се самоизключват, или да си въобразяваме, че едната функция може да измести другата. Защо при един слънчев и топъл ден, даже и през зимата, при първият излет, пчелите търсят вода и прашец? Разбира се, за новото пило и за себе си. Тук в Швейцария винаги в близост до пчелина правим изкуствено съоръжение с вода, или поставяме кошерите в близост до място, където има течаща вода. Когато пчелинът се намира до гора по възможност от смесени дървета, много проблеми се рашават от само себе си. Сутрешната роса е от голямо значение. Затова и препоръчвам до 11 часа да не се събира прашец. И без това прашецът събиран за търговски цели се суши, защо е необходимо да лишавате пчелите от сутрешната влага в прашеца. От този прашец те приготвят най-качественното пчелно млечице.

Автор: Никола Беров – Швейцария nberov@bluewin.ch

Източник: Пчеларски Вестник


  • 35
  •  
  •  
  •  
  •